Βαθμολογία

Κίνδυνος απόσχισης της Ουκρανίας

Κοιτώντας προς πάσα κατεύθυνση, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποιεί κατόπιν συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για «επικίνδυνες ενδείξεις» αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε συνάντηση για το ζήτημα της Κριμαίας με «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους στη σκιά των διαδηλώσεων στη νότια χερσόνησο εναντίον της ηγεσίας που ανέλαβε στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδηλώνουν ενάντια στις νέες Αρχές διαμηνύοντας ότι δεν τις αναγνωρίζουν.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε [...] πώς να μην επιτρέψουμε [να υπάρξουν περαιτέρω] ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο μεταβατικός πρόεδρος.

Και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε είναι υπαίτιος για αποσχιστικές κινήσεις.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μίλησε τη Δευτέρα για «ένοπλους αποστάτες» που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία, καταστρατηγώντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον -άφαντο σήμερα- Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο παραπέμπει η Βουλή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ