Βαθμολογία

Συνάντηση τρόικας- Προβόπουλου

Για αύριο, Τετάρτη έχει προσδιορισθεί η συνάντηση της ηγεσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τους επικεφαλής της τρόικας και στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και οι όροι διενέργειας των μελλοντικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών οπότε θα διαφανεί το εάν και κατά πόσο το ΔΝΤ επιμένει να τοποθετεί κοντά στα 22 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί πως ανώτατες τραπεζικές πηγές ξεκαθαρίζουν σε όλους του τόνους πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως τόσο το απόθεμα των 9 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ, όσο και τα προσδοκώμενα έσοδα 5 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των τραπεζών επαρκούν πλήρως για να καλύψουν ακόμη και τα ακραία σενάρια κεφαλαιακών αναγκών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί πως το βασικό σενάριο της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock που τοποθετεί στα 5,5 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι ρεαλιστικό και επιχειρηματολογεί επιπροσθέτως λέγοντας πως οι οίκοι N.M. Rothschild και Ernst & Young έχουν ήδη ελέγξει τα επιχειρηματικά σχεδία των τραπεζών και έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των stress tests. Σε κάθε περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο της BlackRock, διαμορφώνονται στα 9 δισ. ευρώ και καλύπτονται πλήρως από το μαξιλάρι ασφαλείας του ΤΧΣ.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση τραπεζών - Τράπεζας της Ελλάδος επί του προσχεδίου κεφαλαιακών αναγκών που κοινοποίησε η τραπεζική Αρχή σε Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, ενώ θα ολοκληρωθούν και οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τα στελέχη της Κεντρικής τράπεζας. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ