Βαθμολογία

Συνελήφθη ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Μεξικό

Ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Μεξικό, ο Χοακίν «Τσάπο» Γκουσμάν, συνελήφθη σε μεξικανικό έδαφος από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας και άντρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών(DEA) των ΗΠΑ. 

Αξιωματούχος της DEA  ανέφερε ότι ο Γκουσμάν συνελήφθη περί τις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα τουριστικό κτιριακό συγκρότημα στην παράκτια πόλη Μασατλάν, στα βορειοδυτικά, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού Εδουάρδο Σάντσες περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι οι αρχές «συνέλαβαν ένα πρόσωπο στην (πολιτεία) Σιναλόα», η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Ο Γκουσμάν είναι ο επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα, το οποίο έχει εμπλακεί σε έναν ανελέητο και βάρβαρο πόλεμο με άλλες συμμορίες για τον έλεγχο περιοχών και των οδών μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες οι οποίες συνδέονται με τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό αφότου ο τέως πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανέθεσε στο στρατό να καταστείλει τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μια πολιτική που ο νυν πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο έχει επικρίνει έντονα αλλά δυσκολεύεται να τερματίσει.