Βαθμολογία

Μουντιάλ 2014: Άνοιξε τις πύλες του το «Μπέιρα-Ρίο»

Ένα γήπεδο με μεγάλη ιστορία στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, μέσα από το οποίο έχουν περάσει μεγάλα «αστέρια», όπως ο Πάουλο Ρομπέρτο Φαλκάο και ο Ροναλντίνιο, το «Μπέιρα-Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε, άνοιξε και πάλι τις πύλες του από χθες, μετά το Δεκέμβριο του 2012, όταν είχε κλείσει για να διεξαχθούν οι εργασίες ανακατασκευής του ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Στο «Μπέιρα-Ρίο» θα διεξαχθούν συνολικά πέντε παιχνίδια από την κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού, τέσσερα στην φάση των ομίλων κι ένα σε αυτή των «16». Στα εγκαίνια που έγιναν για την επαναλειτουργία του, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο γενικός γραμματέας της FIFA, Τζερόμ Βαλκ, ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Αλντο Ρεμπέλο, δημοτικοί φορείς της πόλης, καθώς και το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, Ρονάλντο.

«Πρόκειται για ένα γήπεδο με τόσο μεγάλη ιστορία και θέλω να πω και πάλι πόσο όμορφο φαίνεται τώρα. Αλλά οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο συνεχίζονται. Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους αρμόδιους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βαλκ.

Η Πρόεδρος Ντίλμα έγινε δεκτή με επευφημίες στον αγωνιστικό χώρο από τα μέλη του γηπέδου της ομάδας, που της έδωσαν μία φανέλα της Ιντερνασιονάλ. Φωτογραφήθηκε με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια χαιρέτησε τους παίκτες της γηπεδούχου ομάδας, ενώ στον χώρο του κέντρου έδειξε το ταλέντο της και στο ποδόσφαιρο αλλάζοντας πάσες με τον αρχηγό της Ιντερνασιονάλ, τον Αργεντινό χαφ Αντρες Ντ’ Αλεσάντρο.

Το «Μπέιρα-Ρίο» κατασκευάστηκε το 1969, ενώ έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε υπέστη ολοκληρωτικό «λίφτινγκ» και με τα νέα δεδομένα θα μπορεί να φιλοξενήσει στις εξέδρες του 51.300 θεατές, ενώ μετά το τουρνουά η χωρητικότητά του θα αυξηθεί στους 56.000.
Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της πρόσβασης στις κερκίδες για τους οπαδούς . Το νέο στάδιο έχει, πλέον, 7 πύλες και 17 σήραγγες με πρόσβαση στα χαμηλότερα διαζώματα, ενώ 4 στα ανώτερα. Επίσης διαθέτει 14 εσωτερικά κλιμακοστάσια και 17 ανελκυστήρες, που εξυπηρετούν τα 55 μπουθ και 70 σουίτες.

Βελτιώθηκαν ακόμη και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους θεατές, με 22 πρατήρια τροφίμων στα χαμηλότερα κερκίδες και 44 στα ανώτερα στρώματα, καθώς και τουαλέτες για οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες σε κάθε επίπεδο των κερκίδων.

Ωστόσο, η πιο ορατή αλλαγή είναι η πανέμορφη μεταλλική οροφή που καλύπτει όλο το γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των πυλών πρόσβασης, γεγονός που θα μπορεί να προφυλάσσει τους οπαδούς από τη ζέστη και τη βροχή. Οι ανέσεις είναι μεγάλες, ενώ οι θεατές θα έχουν στο εξής μια πιο κοντινή άποψη του γηπέδου και στο εξής δεν θα υπάρχουν «τυφλά σημεία».

Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια. Οι 289 κάμερες του σταδίου μπορούν να παρακολουθούν ό,τι κι αν γίνεται εντός αυτού από τον πύργο ελέγχου που βρίσκεται στην κεντρική γραμμή του γηπέδου.

«Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπει κανείς αυτό που έγινε εδώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρονάλντο, ο οποίος αποθεώθηκε από τους εργαζόμενους και τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, όπως συνέβη σε όλα τα άλλα στάδια που έχει παραβρεθεί.

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Απριλίου η Ιντερνασιονάλ θα γιορτάσει επίσημα την έναρξη του νέου γηπέδου με διάφορες εκδηλώσεις (παραστάσεις, παρελάσεις) που θα κορυφωθούν με το φιλικό κόντρα στην Πενιαρόλ της Ουρουγουάης .

Πηγή: shootandgoal.com