Βαθμολογία

Αύξηση 30% στην κίνηση των νοσοκομείων

Συνάντηση με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί ενόψει της λήξης των συμβάσεών τους, στα τέλη Μαρτίου. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία των νοσοκομείων από την κατακόρυφη αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης, μετά την αναστολή λειτουργίας των δομών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει ότι «μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ εκτρέπονται κάθε μήνα στα νοσοκομεία 1,8 εκατομμύρια ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%. Πρόκειται για τρομακτικό φόρτο εργασίας, τον οποίο τα αποψιλωμένα από προσωπικό και πόρους νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ καταγράφονται αναμονές οκτώ ωρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ η αναμονή στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος.

«Εάν χρονίσει αυτή η κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας, «τότε θα γίνει μη αναστρέψιμη και όλοι οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά». Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στον χώρο της υγείας «αλλιώς», όπως υπογραμμίζει, «σε λίγους μήνες θα κάνουμε λόγο για υγειονομική γενοκτονία του ελληνικού λαού».

Επιτροπή διαπραγμάτευσης ζητά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κρούει των κώδωνα του κινδύνου προς τον οργανισμό, καθώς οι συμβάσεις των γιατρών λήγουν στις 31 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για πιθανότητα απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά συνάντηση με την διοίκηση του οργανισμού προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με σκοπό την διαπραγμάτευση των αμοιβών και των όρων των νέων συμβάσεων του οργανισμού με το σύνολο των συμβεβλημένων κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Επίσης, αντικείμενο της επιτροπής θα είναι και η διευθέτηση μιας σειράς άλλων θεμάτων όπως:

- οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών,

- οι δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει η θέσπιση του πλαφόν στην συνταγογράφηση και,

- το θέμα των εκκαθαρίσεων των αμοιβών από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Για εκβιασμό κάνει λόγο ο ΠΙΣ

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγορεί τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για συκοφάντιση και απόπειρα εκβιασμού του ιατρικού σώματος, μετά τη δημοσίευση του Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.).

Ο ΠΙΣ καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο ιατρικός κόσμος δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και δεν αποδυναμώνεται. Οι απειλές και οι εκβιασμοί προσβάλλουν τη δημοκρατική λειτουργία και την ηθική τάξη, όσο και εάν εκείνοι οι οποίοι τις επιχειρούν, επιδιώκουν να αποδείξουν το ορθόν της "μεταρρύθμισης - διάλυσης" της δημοσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας».

Διευκρινίζει δε ότι, όσοι ιατροί επιθυμούν να κάνουν αίτηση για είσοδό τους στο νέο σύστημα, έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας, ή ακόμη να μην αποδεχθούν ή και να αποχωρήσουν από το σύστημα στο μέλλον, εάν εκείνοι θεωρήσουν ότι οι συνθήκες είναι μειωτικές και απαξιωτικές για το λειτούργημά τους.

Τέλος, προτείνει να πέσουν οι τόνοι ώστε να επαναλειτουργήσουν σύντομα οι δημόσιες δομές Υγείας καλώντας τον υπουργό Υγείας να σταματήσει την επικοινωνιακή «προπαγάνδα».

Πηγή: in.gr