Βαθμολογία

Συμφωνήθηκε εκεχειρία στην Ουκρανία

Υπό την απειλή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου μετά την πρωτοφανή βία, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι σε συνάντηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφωνήθηκε εκεχειρία και επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ουκρανική προεδρία αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες [στη συνάντηση] συμφώνησαν σε εκεχειρία και συνομιλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης».

Η ανακοίνωση καταδεικνύει πως οι δυνάμεις καταστολής που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έφοδο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, δεν θα κινηθούν εκ νέου για τη διάλυση της κατασκήνωσης των διαδηλωτών.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Βιτάλι Κλίτσκο είχε δηλώσει πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Pravda, πως ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συμφώνησε να μην υπάρξει επέμβαση κατά των διαδηλωτών.

«Η έφοδος στην Μαϊντάν [Πλατεία Ανεξαρτησίας] που σχεδίαζαν απόψε οι αρχές δεν θα πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε εκεχειρία. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο έτερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην υπουργός Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενουκ.

Πηγή: thessalianews.gr