Βαθμολογία

Αύξηση τιμής των τροφίμων παρά την ύφεση

Πέφτουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλά η ακρίβεια παραμένει στην Ελλάδα, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100.

Η Ελλάδα όπως σημείωσε ο κ. Σκορδάς σημείωσε την καλύτερη μεταβολή των τιμών στην Ε.Ε. των 28 με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας σειρά από στατιστικά στοιχεία και πίνακες υπάρχει ακαμψία στα προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά και αβγά. Έτσι, σε ετήσια βάση το νωπό γάλα ανέβηκε κατά 3,46%, το γιαούρτι 3,39%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,94%, η φέτα αυξήθηκε 2,56%, τα σκληρά τυριά ακρίβυναν 2,49%, το νωπό μοσχάρι 1,42% και οι νωπές πατάτες 0,54%.

Ο υφυπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στην "ανελαστικότητα της ζήτησης, στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων". Τόνισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών υποδεικνύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των τιμών στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης -3,08% από αύξηση 5,59% που ήταν τη χρονιά 2012-2011 που ήταν σαν αποτέλεσμα της θέσπισης περισσότερων εκπτωτικών περιόδων αλλά και Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα είναι ανοικτά.

Στο θέμα των τροφίμων ο κ. Σκορδάς με στοιχεία που παρουσίασε της ΕΛ.ΣΤΑΤ έδειξε την αύξηση του κόστους παραγωγής. Έτσι ενώ τα ημερομίσθια στον αγροτικά τομέα έπεσαν κατά 5,05%, εντούτοις ανέβηκε το κόστος κεφαλαίου κατά 10,63% και τα ενοίκια της γης κατά 0,49%. Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν και στους σπόρους, την ενέργεια, τα λιπάσματα (5,17%) αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα. Ταυτόχρονα μειωμένη ήταν κατά 21,5% η παραγωγή νωπών φρούτων, κατά 21% του ελαιολάδου, ενώ υποχώρησε κατά 15,3% η παραγωγή αβγών και κατά 35,9% των ελιών.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τονίζοντας: "Η ακρίβεια δεν χτυπιέται με μάχη μιας μέρας και ούτε με νεροπίστολα και σφεντόνες αλλά με μεταρρυθμίσεις".

Ο ίδιος απέδωσε τις υψηλές τιμές στον κλάδο των τροφίμων και στην υψηλή φορολογία, στους υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ. Πάντως σε αυτόν τον τομέα δεν είχε να ανακοινώσει κάτι, παραπέμποντας τις όποιες παρεμβάσεις για ελάφρυνση στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Μεγάλες μειώσεις σημειώνονται επίσης στην κατηγορία των ενοικίων κατοικιών (-9,38%), του οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστές (-8,65%), της ασφάλισης (-8,56%), στα είδη προσωπικής φροντίδας (-2,47%), στα ξενοδοχεία (-2,06%), τα μη αλκοολούχα ποτά (-3,97%), στην εκπαίδευση (-4,07%), τις οικιακές συσκευές (-3,24%) κ.ο.κ.

Σε άλλους κλάδους επίσης που διαπιστώθηκε αύξηση τιμών ήταν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό με αύξηση 2,97%, τη στέγαση με 0,08% και στην υγεία με 0,75%.

Τέλος ο κ. Σκορδάς παρατήρησε και τις μεγάλες μεταστροφές στην καταναλωτική συμπεριφορά σημειώνοντας πως το 40% της κατανάλωσης γίνεται από προσφορές και το 30% από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή: Εφ.Ημερησία 
(ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ)