Βαθμολογία

Επασε βάζο αξίας 1.000.000 ευρώ

Συνελήφθη από την αστυνομία του Μαϊάμι ένας 51χρονος Μάξιμο Καμινέρο, ο οποίος κατηγορείται ότι έσπασε σκόπιμα ένα βάζο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την καλλιτεχνική συλλογή με τίτλο «Βαμμένα βάζα» του αντιφρονούντα κινέζου καλλιτέχνη Αϊ Γουέϊ-Γουεϊ.

Ο κατά δήλωσή του ζωγράφος προχώρησε σε αυτήν την πράξη προκειμένου για να διαμαρτυρηθεί διότι το νέο μουσείο της πόλης του Μαϊάμι φιλοξενεί εκθέσεις μόνο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 51χρονος κατηγορείται για «εγκληματική βλάβη» καθώς επισκεπτόμενος το μουσείο και διαμαρτυρόμενος για τα εκθέματα του κινέζου καλλιτέχνη όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ασφάλεια του ιδρύματος έσπασε 1 από τα 16 αγγεία της συλλογής που εκτίθενται από τα τέλη του 2013 στο Πέρεζ Μουσείο Τέχνης του Μαϊάμι.

Μιλώντας στο Reuters o Μάξιμο Καμινέρο είπε ότι είναι ζωγράφος και προγραμματίζεται να δώσει συνέντευξη Tύπου την Τρίτη για να εξηγήσει την ενέργειά του.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο δράστης του επεισοδίου αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμός κακουργήματος που τιμωρείται με ποινή έως πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Γουέϊ-Γουέϊ έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή για την κριτική που ασκεί στις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά στη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξαφανίστηκε αιφνιδίως στα μέσα του 2011 και τέθηκε υπό κράτηση χωρίς κατηγορία για σχεδόν τρεις μήνες εξαιτίας υποτιθέμενων οικονομικών εγκλημάτων, ενώ απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2011.