Βαθμολογία

«Ο δήμαρχος του Λονδίνου ήταν πιωμένος όταν με έβριζε»

Για δεύτερη εβδομάδα διατηρείται στην επικαιρότητα το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα, το οποίο επανέφερε πριν από εννέα ημέρες ο Τζορτζ Κλούνι.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (ο οποίος τον είχε ειρωνευτεί, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα»), ο αμερικανός ηθοποιός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι ο Τζόνσον ήταν μεθυσμένος όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις!

«Μεγάλη δόση υπερβολής η οποία οφείλεται σε μερικά ουίσκι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Κλούνι σχολιάζοντας όσα είπε για εκείνον ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, παρέθεσε μια σειρά επιχειρημάτων που τεκμηριώνουν το δίκαιο του αιτήματος περί επιστροφής των Γλυπτών.

«Είμαι μεγάλος οπαδός του δημάρχου και είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε καμία πραγματική πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Θα το αποδώσω σε μεγάλη δόση υπερβολής η οποία οφείλεται σε μερικά ουίσκι. Εχω βρεθεί στην ίδια θέση μία ή δύο φορές, γι’ αυτό δεν του κρατώ καμιά κακία» ανέφερε ο Κλούνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε και πρόσθεσε:

«Οταν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, και όχι για φανταστικές ιστορίες, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να εξετάσει τις αποφάσεις της UNESCO οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από όλες τις πλευρές. Ενα έθνος που έχει καταλάβει ένα άλλο δεν μπορεί να πουλήσει την εθνική κληρονομιά της χώρας που έχει υπό κατοχή.

» Το σημαντικό είναι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκολλήθηκαν διά της βίας από τον Παρθενώνα από τους τούρκους κατακτητές και πουλήθηκαν. Ηταν ένα ενιαίο μνημείο που έσπασε σε κομμάτια. Θα ήταν σαν το κεφάλι από το άγαλμα του Δαβίδ να πωλούνταν στην Αγγλία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός του στο Met (σ.σ. το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

» Υπάρχουν πολλά κομμάτια σχεδόν σε κάθε χώρα και μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να γίνει σε κάθε μία εξ αυτών. Η συζήτηση θα έπρεπε να αρχίσει από το πιο προφανές αντικείμενο. Οταν ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής τους (σ.σ. των Γλυπτών του Παρθενώνα). Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί. Αυτά, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να με συγκρίνει κανείς με τον Χίτλερ» κατέληξε ο Κλούνι.

Οι δηλώσεις Τζόνσον και οι αντιδράσεις

Την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε κατηγορήσει τον Τζορτζ Κλούνι ότι με τις δηλώσεις του υπέρ της Ελλάδας «υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα», ενώ έκανε ένα λογοπαίγνιο με το όνομά του, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ παλαβό: «that Clooney» («αυτός ο Κλούνι»), είπε ο Τζόνσον, παραπέμποντας ευθέως στη φράση «that looney» («αυτός ο παλαβός»).

«Κάποιος πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνι» πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον, ειρωνευόμενος ξανά τον αμερικανό ηθοποιό (στα αγγλικά, η φράση «lose your marbles» σημαίνει «τα έχεις χάσει»).

Αντιδρώντας έντονα, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του δημάρχου του Λονδίνου: «Ηλπιζα ότι θα μπορούσε να συζητήσει με ψυχραιμία και με επιχειρήματα» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον «διαβάλλει τον κ. Κλούνι αμφισβητώντας τη διανοητική του επάρκεια» και «διαστρεβλώνει τη θέση του».

Πηγή: shootandgoal.com