Βαθμολογία

Eπιφυλακτική η τρόικα για το πλεόνασμα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αφιχθούν εκ νέου στην Ελλάδα μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα κληθεί να ενημερώσει τους ομολόγους του για την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει με γοργό βήμα τις συζητήσεις με την τριμερή, οι οποίες έως τώρα συνεχίζονται μέσω e-mail, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup του Μαρτίου.

Την Παρασκευή αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι η επιστροφή της τρόικας είναι αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου», ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, στο Eurogroup του Μαρτίου να ληφθεί μια έστω «προκαταρκτική απόφαση» για την Ελλάδα.

Παραπέμπουν στη Eurostat για το πλεόνασμα

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά το ύψος του και παραπέμπουν στις σχετικές ανακοινώσεις της Eurostat, τον Απρίλιο.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχει κάποιος «βέβαιη άποψη» για πλεόνασμα, δεδομένου ότι η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του 2013, στις 23 Απριλίου, δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστές ή όχι.

Ο ίδιος υπενθύμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τα μέσα Μαΐου, όταν λήγουν ελληνικά ομόλογα.

Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα η συζήτηση για το χρέος

Όπως είναι ήδη γνωστό η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του χρέους, αναμένεται μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι πριν τις Ευρωεκλογές.

Αυτό έκανε σαφές και ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως όλοι εργάζονται "καλή τη πίστει" και υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε σχετικά και σημείωσε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 για την ΕΕ και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ΔΝΤ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λήξη ελληνικών ομολόγων τον Αύγουστο.

Πηγή: antenna.gr