Βαθμολογία

Σε δύο μήνες ανοίγουν πάλι τα πολυϊατρεία

Σε δύο μήνες από σήμερα εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργούν πλήρως τα πολυϊατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), ενώ από τον Μάιο θα μπει στη ζωή μας, σταδιακά, και ο «οικογενειακός γιατρός».

Μόλις δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -πιθανότατα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- τα πολυϊατρεία θα κλείσουν και θα τεθούν αυτόματα σε διαθεσιμότητα οι περίπου 8.000 γιατροί και το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό τους.

Αυτά θα ανοίξουν ουσιαστικά σ' ένα μήνα, όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας-κινητικότητας όλου του προσωπικού. Ομως, για να είναι πλήρως λειτουργικά, θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα «αντικαταστήσουν» όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα. Τα νέα πολυϊατρεία θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σε επόμενο χρόνο, κάποια από αυτά θα εφημερεύουν. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο, οι επισκέπτες των πολυϊατρείων να καταβάλλουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, που ισχύει σήμερα για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ.

Σώμα επιθεωρητών υγείας, οι οποίοι θα διενεργούν κλινικό έλεγχο στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για να ελέγχεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασφαλισμένους, δημιουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού, «ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία Σώματος Κλινικού Ελέγχου, έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Το Σώμα Κλινικού Ελέγχου θα αξιολογεί με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων τις δομές και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι κλινικές στη θεραπευτική προσέγγισή τους στον ασφαλισμένο, ενώ θα αξιολογούν και το αποτέλεσμα αυτών στον ασθενή (έκβαση της υγείας)».

Προς το παρόν το έργο αυτό θα το αναλάβουν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες με τις οποίες οι πάροχοι (ιδιωτικές κλινικές κ.ά.) έχουν κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν συμβάσεις το αργότερο έως αύριο, με την «απειλή» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει η πληρωμή τους για υπηρεσίες που παρέχουν. Μετά το τελεσίγραφο του ΕΟΠΥΥ, οι πάροχοι έχουν εκδώσει πληθώρα ανακοινώσεων που κάνουν λόγο για εκβιαστικά διλήμματα εκ μέρους του οργανισμού και ζητούν να αποσυνδεθεί η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων από τις πληρωμές των οφειλών. Εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (ιδιωτικές κλινικές), ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και ιατρικοί σύλλογοι, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, ο οργανισμός επανήλθε χθες κάνοντας λόγο για «φωνές που προσπαθούν να εμποδίσουν τον έλεγχο της νομιμότητας, των υπερχρεώσεων αλλά και της κάθε μορφής παραβατικότητα». Και τονίζει πως «ο κλινικός έλεγχος είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και πρέπει να υποστηριχθεί. Αυτοί που ξορκίζουν την παρουσία ελεγκτικών εταιρειών άθελά τους προστατεύουν τα συμφέροντα αυτών που επωφελούνται πολλά χρόνια τώρα από την απουσία ουσιαστικού κλινικού και οικονομικού ελέγχου».

Σημειώνεται ότι, από τον κλινικό έλεγχο, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα επέλθει μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλείες ασφαλισμένων που μπορεί να ξεπεράσει και το 20%, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εμπειρία του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης.

Με δεδομένο ότι οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν και την εκκαθάριση των λογαριασμών για το 2013, ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «θα φύγει βάρος από τις υπηρεσίες του οργανισμού και θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν εκκρεμότητες ελέγχου και εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό, δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλει οι ίδιοι. «Επομένως η μερική ελάφρυνση εργασίας, από τη δουλειά που προσφέρουν οι ελεγκτικές εταιρείες, θα δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες μας να καταβάλουν επιτέλους νοσήλια ασφαλισμένων που περιμένουν 4 και 5 χρόνια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ