Βαθμολογία

Χωρίς ρεύμα η Κύπρος!

Δωδεκάωρη απεργία μεταξύ 07.00 και 19.00, σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, αντιδρώντας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση. Η απεργία στην ΑΗΚ θα προκαλέσει διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει ότι λόγω των απεργιακών μέτρων των συντεχνιών της ΑΗΚ, σε περίπτωση απώλειας μιας μονάδας παραγωγής, η πλήρης κατάρρευση της ευστάθειας του συστήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική σβέση της Κύπρου.
 
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), με ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους καταναλωτές ότι στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ – www.eac.com.cy – έχει αναρτηθεί ενδεικτικό πρόγραμμα των εκ περιτροπής διακοπών που πιθανόν να προκύψουν λόγω των προγραμματισμένων απεργιακών μέτρων.
 
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, ανέφερε ότι με ευαισθησία προς το κοινό οι συντεχνίες αποφάσισαν δωδεκάωρη αντί εικοσιτετράωρη απεργία, ενώ αριθμός προσωπικού θα παραμείνει στις θέσεις του.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε - και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο λαός - ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ροή ηλεκτρισμού σε όλη τη διάρκεια των μέτρων». Πολύ πιθανόν, είπε, «να υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος».
 
Ερωτηθείς τι διευθετήσεις κάνει η ΑΗΚ για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι από την ανακοίνωση των συντεχνιών «φαίνεται ότι κάποιες διακοπές θα υπάρξουν».
 
Είπε ακόμη ότι η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας εργάζεται για το θέμα και αναμένεται ανακοίνωση αργότερα.
 
Στην επιστολή των συντεχνιών προς τη Διεύθυνση της ΑΗΚ, με την οποία ανακοινώνεται η δωδεκάωρη απεργία, ενημερώνεται η Διεύθυνση της ΑΗΚ ότι «κατά τη διάρκεια των απεργιακών μέτρων θα υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία των δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας και δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού»