Βαθμολογία

Αντιδράσεις για αφαίρεση ψήφου μεταναστών

Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα καθώς και από τους ομογενείς έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίζει με την κατάρτιση μιας τροπολογίας που θα συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.

Η σχετική τροπολογία -που κατατέθηκε περίπου 100 ημέρες πριν από τις εκλογές κατ' εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ του 2012- αποσύρθηκε την Τρίτη από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και επανακατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές, η επεξεργασία του οποίου αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παρά την πολεμική των τελευταίων ημερών για το θέμα, η τροπολογία δεν έχει αλλάξει, αλλά η κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών υποδεικνύει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κατασταλάξει σε μια λύση που θα ψηφιστεί -τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες αλλαγές στο νόμο Ραγκούση, ώστε να μην παραβιάζεται η απόφαση του ΣτΕ.

Ο Ευ.Βενιζέλος επισήμανε, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εσφαλμένη, όμως τίθεται ένα ζήτημα ασφάλειας των εκλογών «γιατί μπορεί οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να τελούν υπό την απειλή ακύρωσης της διεξαγωγής τους».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζοντας «προσχηματικές» τις δικαιολογίες ότι «υπάρχει φόβος να ακυρωθούν οι εκλογές, αφού το ΣτΕ έχει κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση» και έκανε λόγο για «μόνιμη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ που υπηρετεί με συνέπεια το θεσμικό ρατσισμό».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκουσης, ο οποίος μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 χαρακτήρισε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ κακή και εξήγησε: «Το ΣτΕ δεν είπε ότι ο ν. 3838 έχει πρόβλημα και είναι αντισυνταγματικός και άρα πρέπει να έρθει νέος νόμος, αλλά είπε κάτι πολύ χειρότερο: ότι με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας η ελληνική Πολιτεία, με όποιον νόμο και αν φέρει, δεν μπορεί να δώσει δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και στους ομογενείς.

»Δεν είπε η πλειοψηφία του ΣτΕ ότι όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Άρα, η μόνη λύση, με δεδομένη την απόφαση αυτή του ΣτΕ, είναι να αλλάξει το Σύνταγμα και ρητώς το λέει και η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ».

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και «να έρθει η κοινή συμφωνία των κομμάτων, πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθεί ξεχωριστό άρθρο στο Σύνταγμα που προβλέπει ρητώς αυτή τη δυνατότητα. Να υπάρξει μια ρητή, δημόσια δέσμευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου γι'αυτό. Για να δούμε, λοιπόν, και το συνταγματικό τόξο...»

«Η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας παράλληλα λόγο για δικαίωση όσων επέμειναν ότι «η χώρα δεν μπορεί να νομοθετεί στη βάση του δικαίου του αίματος».

Η κυβέρνηση περιμένει τώρα από την Ένωση Περιφερειών και την Κεντρική Ένωση Δήμων, που έχουν αντιδράσει για την τροπολογία να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το περιεχόμενο της τροπολογίας.

Αντίδραση των μεταναστών

Από την πλευρά τους, μετανάστες εννέα κοινοτήτων πραγματοποίησαν κινητοποίηση την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή και έστησαν μια συμβολική κάλπη.

«Το να ψηφίζει ένας μετανάστης στην τοπική κοινωνία που ζει είναι κάτι το αυτονόητο. Δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι κάτι πολύ μικρό, που τα τελευταία χρόνια το είχαμε και τώρα το καταργούνε. Αυτό δημιουργεί κι ένα φόβο μέσα μας ότι με μια απόφαση μπορεί να μας βγάλουν εκτός νόμου, σαν να μην υπάρχουμε» δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας.

«Γιατί ένας άνθρωπος που πληρώνει φόρους και δημοτικά τέλη δεν έχει δικαίωμα ψήφου;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας.

«Η τροπολογία που φέρνει το κόμμα του Σαμαρά είναι δώρο προς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι ένας ξεκάθαρα ρατσιστικός αποκλεισμός, που δείχνει την υποκρισία του Σαμαρά. Παρά την απόφαση του ΣτΕ, το Σύνταγμα έχει προβλέψει ότι μπορεί να νομοθετηθεί διάταξη που να επιτρέπει την ψήφο. Πρέπει να έρθει νέα τροπολογία που να διευρύνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα, για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2010, κάνοντας χρήση του νόμου Ραγκούση είχαν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους 12.574 αλλοδαποί, εκ των οποίων 9.927 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών και 2.647 ομογενείς.

«Βάσει των στοιχείων αυτών δεν προκύπτει κάποια ουσιώδης και ξαφνική αλλαγή του εκλογικού σώματος» σχολιάζουν υπέρμαχοι του νόμου Ραγκούση.

Όπως εξάλλου προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, στα μέσα του 2012 -λίγους μήνες δηλαδή πριν δει το φως της δημοσιότητας η απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους- κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Ραγκούση είχε χορηγηθεί ιθαγένεια σε 6.074 αλλοδαπούς δεύτερης γενιάς και είχαν εκδοθεί αποφάσεις πολιτογράφησης για 15.710 ομογενείς κατόχους του ειδικού δελτίου ομογενούς. Παράλληλα, 155 αλλογενείς αλλοδαποί είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ ανέφερε πως οι διατάξεις «δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα» με δεδομένο ότι «αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε έλληνες πολίτες».

Η.Κ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ