Βαθμολογία

1.800 συμβασιούχοι εκτός δημοσίου

Συμβασιούχοι και Πειθαρχικά αναμένεται να αποτελέσουν τα κύρια διαπραγματευτικά ατού της κυβέρνησης στην προσεχή αξιολόγηση της τρόικας επί των θεμάτων του Δημοσίου.

Η επίσπευση των σχετικών νομικών διαδικασιών έχει αρχίσει και αποδίδει... καρπούς, καθώς ήδη 1.800 συμβασιούχοι, που απασχολούνταν βάσει προσωρινών διαταγών και αμείβονταν, έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου. Αντίστοιχα, στο ζήτημα των επιόρκων σημειώνεται σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει οριστικά 248 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τους τελευταίες έξι μήνες έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αποφάσεις των αρμόδιων συμβουλίων.

Τα σχετικά στοιχεία για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αναμένεται να αποστείλει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προσεχή αξιολόγηση είναι να μετατοπίσει το βάρος από τους ποσοτικούς στους «ποιοτικούς» στόχους, με γνώμονα την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση του Δημοσίου.

Το ζήτημα των απασχολουμένων βάσει προσωρινών διαταγών αποτελεί χρόνια « πληγή » η οποία, ως φαίνεται, οδεύει προς το τέλος. Συνολικά εκτιμάται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων που απασχολούνταν βάσει προσωρινών διαταγών και προσεχώς θα τεθούν εκτός Δημοσίου θα ξεπεράσει τις 3.500 υπαλλήλους. Ως προς τους πρώτους 1.800, οι οποίοι έχουν ήδη διαγραφεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, πρόκειται για συμβασιούχους που είτε το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή τους είτε η προσφυγή δεν εκδικάστηκε μέχρι τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και συνεπώς η προσωρινή διαταγή έπαψε να ισχύει «αυτοδίκαια», όπως προέβλεπε ο νόμος.

Στην επικείμενη αξιολόγηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για συνυπολογισμό των αποχωρήσεων συμβασιούχων στις 11.500 απολύσεις που υπολείπονται για το 2014. Σημειωτέον ότι το αίτημα έχει τεθεί από την κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο εκκρεμεί η απάντηση της τρόικας.

Οι επίορκοι

Πρόοδος σημειώνεται και στο ζήτημα της επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών καθώς τους τελευταίους έξι μήνες έχουν εξεταστεί περισσότερες από 1.645 πειθαρχικές υποθέσεις, ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων εκκρεμούν στα Πειθαρχικά Συμβούλια Α΄ και Β΄ βαθμού 2.208 υποθέσεις. «Αποχωρούν οι πραγματικά επίορκοι», ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημείωναν ότι πλέον «ανατρέπεται σταδιακά η στερεοτυπική αντίληψη του πρόσφατου παρελθόντος ότι από το Δημόσιο δεν αποχωρεί κανείς γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται».

Το τελευταίο έτος για ποινικούς ή πειθαρχικούς λόγους έχουν αποχωρήσει συνολικά 248 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα σημειώνεται υπερδιπλασιασμός του αριθμού των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, καθώς το δεύτερο εξάμηνο εκδόθηκαν 1.150 αποφάσεις, έναντι 495 το πρώτο εξάμηνο.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Εύα Καραμανώλη)