Βαθμολογία

Νέες στρατηγικές ενόψει ευρωεκλογών

Αιφνιδίασαν ακόμη και τα στελέχη των κομμάτων τους οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος με την απροσδόκητη απόφασή τους να αλλάξουν τον νόμο των ευρωεκλογών και να δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα στους πολίτες να εκλέξουν με σταυρό προτίμησης τους 21 ευρωβουλευτές της χώρας.

Η επιλογή τους αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα της πιο ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, δεδομένου ότι από το 1981 μέχρι σήμερα οι ευρωβουλευτές πάντα εκλέγονταν με λίστα και κατ' ουσίαν επιλέγονταν από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η προτεινόμενη αλλαγή βοηθάει και τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Ο μεν πρωθυπουργός θα αποφύγει τις γνωστές πιέσεις που ανέκαθεν ασκούνταν προ των ευρωεκλογών στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποιοι θα μπουν στις εκλόγιμες θέσεις, όπως και τις γκρίνιες για τυχόν αποκλεισμούς. Με την ίδια επιλογή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το μεγάλο πρόβλημα που είχε με τους «58» για το ποιος θα ήταν επικεφαλής της «Ελιάς» και επί της ουσίας αποδυναμώνει τους εκλογικούς του συνεταίρους.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ευνοείται και ο κ. Αλ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε ότι η απόφαση εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και τούτο, διότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεται πλέον από τις ισορροπίες που όφειλε να τηρήσει στις εκλόγιμες θέσεις, τοποθετώντας π.χ. και στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Παν. Λαφαζάνη.

Στα θετικά της απόφασης είναι βέβαια ότι ο σταυρός προτίμησης αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς οι 42 υποψήφιοι που θα διεκδικούν για κάθε κόμμα τις ψήφους θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις συχνά αδιάφορες ευρωκάλπες. Στα αρνητικά, ωστόσο, του νέου συστήματος είναι ότι όλοι οι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν από μια ενιαία περιφέρεια, κάτι που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει όσους έχουν μεγαλύτερες προσβάσεις στα κανάλια και τα ΜΜΕ. Αυτή άλλωστε ήταν και η σοβαρότερη κριτική που δέχθηκε χθες η απόφαση ακόμη και από πρώην υπουργούς, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γ. Ραγκούσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αναβιώνει η εποχή του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Στο πρακτικά, τώρα, το πιθανότερο είναι να έχουμε τη δυνατότητα 4 σταυρών (το υπουργείο εξετάζει από 3 έως 5), ενώ στους υποψηφίους θα δοθεί η δυνατότητα περισσοτέρων τηλεοπτικών εμφανίσεων από τις δύο, οι οποίες ισχύουν στις εθνικές εκλογές. Ρυθμίσεις που θα θυμίζουν εθνικές κάλπες θα θεσπισθούν και για το πλαφόν των προεκλογικών εξόδων τους, όπως βέβαια και για τον τρόπο προβολής τους από τα ιδιωτικά και δημόσια κανάλια.

Τέλος, μια νέα ρύθμιση θα ισχύσει και για τους ετεροδημότες. Στις δημοτικές εκλογές θα υποχρεώνονται πλέον να ψηφίζουν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι, ενώ στις ευρωεκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν και στον τόπο διαμονής τους.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Κωνσταντίνος Ζούλας)