Βαθμολογία

Στην κορυφή ο Ζάκερμπεργκ!

Ο ιδρυτής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook και γενικός διευθυντής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μαζί με τη σύζυγό του, βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των Αμερικανών οι οποίοι έκαναν τις μεγαλύτερες δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2013, καθώς προσέφεραν δωρεές ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, σημειώνεται στον ιστότοπο της περιοδικής έκδοσης The Chronicle of Philanthropy.

Οι 50 κορυφαίοι δωρητές προσέφεραν συνολικά το 2013 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πόσο μεγαλύτερο κατά 4% σε σχέση με το 2012, με το φιλανθρωπικό τους έργο να ευνοείται από την ανάκαμψη στη Wall Street, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Chronicle.

Οι δωρητές οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή προσέφεραν 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν ίσο με τα χρήματα που προσέφεραν συνολικά στο διάστημα των δύο προηγουμένων ετών, και μεγαλύτερο από το συνολικό ποσό που έδωσαν οι δωρητές εν ζωή από το 2008, ανέφερε το Chronicle, δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα στη διαδικτυακή έκδοσή του.

Ο μέσος όρος των δωρεών, το ποσό 86,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί νέο ρεκόρ, σημειώνουν οι συντάκτες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τη δωρεά που προσέφεραν στο Κοινοτικό Ίδρυμα του Σίλικον Βάλεϊ, τον οποίο δίνει επιχορηγήσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος μεταμόρφωσε τη βιομηχανία φυσικού αερίου βοηθώντας στην ανάπτυξη της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου με υδραυλική ρωγμάτωση (fracking).

O ελληνικής καταγωγής κ. Μίτσελ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο, άφησε περιουσία 750 εκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα της οικογένειάς του το οποίο έχει επικεντρωθεί στο έργο η εν λόγω μέθοδος να μην προκαλεί σημαντική μόλυνση στο περιβάλλον.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του Πενέλοπι προσέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. Το ζευγάρι προσέθεσε τον όρο το ίδρυμα να χρησιμοποιήσει τη δωρεά σε διάστημα δύο ετών, αλλιώς θα χάσει τη χρηματοδότηση, έγραψε το The Chronicle.

Πανεπιστήμια, ιδρύματα και νοσοκομεία έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω, ενώ ακολουθούν τα εργαστήρια ιατρικών ερευνών, οι οργανώσεις τέχνης και οι ομάδες προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών.