Βαθμολογία

«Το 2004 - 2009 ο εκτροχιασμός της Ελλάδας»

Βολές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ για το «ελληνικό πρόβλημα» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, ενώπιον ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πριν από λίγες ημέρες. Όπως είπε, ο εκτροχιασμός της χώρας σημειώθηκε από τις αρχές του 2004 έως τα τέλη του 2009, ενώ επέρριψε ευθύνες στα κοινοτικά όργανα που δεν έστειλαν «σήματα κινδύνου».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και την ευρωζώνη με γερμανική απόφαση, καθώς και ότι η ΕΚΤ αντιδρούσε στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και χρειάσθηκε μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί ο Ζ. Τρισέ για να συναινέσει στο PSI, στο «κούρεμα», δηλαδή, του ιδιωτικού τμήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές, για το πώς δημιουργήθηκε το «ελληνικό πρόβλημα» και τις διαφορές του από το πρόβλημα των άλλων χωρών, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ μεγάλο και μη χρηματοδοτήσιμο δημόσιο χρέος, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ένα πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτό δημιουργήθηκε γιατί μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, το 2001, δεν διαμορφώθηκε ένα νέο μοντέλο παραγωγής και ανταγωνιστικότητας και τα κρίσιμα χρόνια, μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ και μετά το κορυφαίο σημείο προβολής της χώρας που ήταν η προεδρία του 2003 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, ακολούθησαν έξι χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, από τις αρχές του 2004 έως το τέλος του 2009, όπου σημειώθηκε πραγματικός εκτροχιασμό και δημοσιονομικό και διαρθρωτικό.

Αυτό το πρόβλημα σκεπάστηκε, είπε ο κ. Βενιζέλος, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξωραϊστούν οι ευθύνες «της δεξιάς» την περίοδο 2004-2009, την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη» και περίπου να αθωωθεί η ΝΔ για τις «ιστορικές ευθύνες» της.

Ευθύνη, για τη δημιουργία του προβλήματος, απέδωσε και στα κοινοτικά όργανα, τα οποία δεν έστειλαν «σήματα κινδύνου» και επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά με την τρόϊκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκινάει μέσα από την πίεση των ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδίως της γερμανικής κυβέρνησης, να έρθει το ΔΝΤ και να εγκατασταθεί στην καρδιά της ευρωζώνης.

Όπως τόνισε η γερμανική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις πίεζαν το 2010 να έρθει το ΔΝΤ μέσα στις Βρυξέλλες να εγκατασταθεί γιατί είχε τεχνογνωσία και όχι γιατί είχε κεφάλαια. Η παρουσία του ΔΝΤ μέσα στην ευρωζώνη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι η εκδήλωση της δυσπιστίας των κυβερνήσεων, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, όπως τόνισε, αναβαθμίσθηκε και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έθεσε και θέμα «πολιτικής ανισορροπίας» στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στις 18 χώρες της ευρωζώνης, η συντριπτική πλειοψηφία τους, βρίσκεται σε πρόβλημα, άμεσα ή έμμεσα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι το ΔΝΤ ήρθε στην ευρωζώνη, «ως βασικά γερμανική απόφαση». Σημείωσε πάντως ότι υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ ώστε κα καμφθεί η αντίσταση της ΕΚΤ (επί ημερών Τρισέ) προκειμένου να γίνει το PSI κατά το μέρος του χρέους που ανήκε σε ιδιώτες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» ο κ. Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος: τώρα που το χρέος ανήκει στην ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, κανένας δεν το δέχεται, είπε και πρόσθεσε «Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε αρχικά το «κούρεμα» των 130 δισ. που έχει ήδη γίνει, αλλά τόνισε και ότι το αρχικό πρόγραμμα, για την Ελλάδα, δεν ήταν επαρκές και ότι έγινε επαρκές με το δεύτερο πρόγραμμα. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι μια «δημοσιονομικά εξυγιασμένη χώρα», που «έχει ανακτήσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες» και χαρακτήρισε «απολύτως βιώσιμο» το χρέος.

Αναφέρθηκε και σε όσα κατά καιρούς αναφέρονται από πολιτικούς και τον Τύπο χωρών της ευρωζώνης, που ισχυρίζονται ότι οι πολίτες των χωρών τους πληρώνει για τους Έλληνες. Ως τώρα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν έχει πληρώσει ένα ευρώ για την Ελλάδα», και επανέλαβε το ίδιο ειδικά για τους Γερμανούς πολίτες. Μάλιστα για τη Γερμανία ανέφερε ότι ειδικά στο πρώτο δάνειο, το οποίο ήταν διακυβερνητικό, η ίδια δεν μετείχε. Αυτή που μετείχε ήταν η KFW, προς την οποία παρείχε εγγυήσεις το γερμανικό δημόσιο. 

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το δάνειο εξυπηρετείται και «κανείς δεν έχει χάσει τίποτα» και «κανείς δεν χρειάζεται να χάσει τίποτα». Η μόνη επιφύλαξη που κράτησε ήταν για την περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα «οδηγηθεί στο αδιέξοδο», ύστερα από τόσες θυσίες, προφανώς όχι με δική της ευθύνη. Τότε, είπε «θα χάσουν και οι χώρες τα χρήματά τους».

Το θέμα, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, «είναι «αμιγώς πολιτικό». Αν το Eurogroup δηλώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο ιδιωτικός τομέας θα συμφωνήσει αμέσως, θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα αγοράσει στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι, τελικά, «το παιχνίδι είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ένα παιχνίδι πολιτικών στερεοτύπων και πολιτικής ρητορικής».

Αναφέρθηκε και στο «θεσμικό κενό της Ευρώπης», τονίζοντας ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τα κοινοτικά όργανα, αλλά στο επίπεδο της ευρωζώνης. Και όπως φέρεται να είπε, εκεί, δεν υπάρχει ούτε Συμβούλιο, ούτε Κοινοβούλιο. Υπάρχει ένας θεσμός ενισχυμένης συνεργασίας που είναι το Eurogroup το οποίο λειτουργεί με τους δικούς του θεσμικούς κανόνες.

Σχετικά με την Τραπεζική Ένωση, ανέφερε ότι η συζήτηση είναι μεγάλη, αλλά είναι μεγαλύτερη η συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης και του Eurogoup. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό στοιχείο, καμία κοινοτική μέθοδος και βέβαια ισχύει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Ισχύει η πραγματικότητα του ισχυρού και του αδύνατου».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ