Βαθμολογία

Το σχέδιο του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ESM ύψους 15-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες για τόκους και χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διευκολύνεται δημοσιονομικά και πλέον θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο Σόιμπλε δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό και δεν απαιτείται νέα δανειακή σύμβαση, αλλά η επέκταση της παλαιάς, η οποία ούτως ή άλλως λήγει το 2016. Ως προς τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν για μία τέτοια λύση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της απελευθέρωσης των αγορών.

Συνέντευξη Σόιμπλε στο ARD

Ο Β.Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας ή μείωσης των επιτοκίων, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι, αλλά απέρριψε την πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, αναγνώρισε «μεγάλη πρόοδο» στην Αθήνα, σημείωσε ωστόσο ότι στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν και προέβλεψε ότι στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα προκύψει κάποια χρηματοδοτική ανάγκη.
 
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Στην δημοσιονομική πολιτική έχουν πραγματικά βελτιώσει σημαντικά τους αριθμούς και είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική εξέλιξη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD.
 
«Δεν έχουν όμως ξεπεράσει το πρόβλημα», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Για αυτό ισχύει αυτό που έχουμε πει ήδη όταν αποφασίσαμε το δεύτερο πακέτο βοήθειας, προς το τέλος της διάρκειας του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος αυτού του χρόνου, εάν υπάρχει περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης -και υποθέτω ότι θα υπάρχει κάποια χρηματοδοτική ανάγκη- τότε θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για περαιτέρω μέτρα, εάν η Ελλάδα ως τότε έχει υλοποιήσει τις απαιτήσεις - εδώ υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν». Επισημαίνει, δε, ότι «στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλα αυτά που η τρόικα θεωρεί απαραίτητα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν «βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βλέπω ‘κούρεμα' χρέους. Εδώ συμφωνώ πλήρως με τον έλληνα συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών. Είναι σωστό, θα έχουμε πιθανόν μια περιορισμένη χρηματοδοτική ανάγκη, αλλά ένα «κούρεμα» χρέους, όπως το κάναμε πριν από δύο χρόνια, όπου οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να δεχτούν ένα «κούρεμα» ύψους 53%, δεν θα υπάρξει άλλη μια φορά».
 
Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το οποίο ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι ζητά ο κ. Στουρνάρας, ο Β.Σόιμπλε σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα από τα στοιχεία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος -επιμήκυνση ή ελάφρυνση επιτοκίων.

«Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο μέσο του έτους. Γιαυτό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν χρειάζεται πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο το θεωρεί απαραίτητο. Σε αυτό επί της ουσίας δεν απέχουμε πολύ», κατέληξε.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ