Βαθμολογία

Ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης τον Μάιο

Η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο και όπως όλα δείχνουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν με νέο τρόπο. Καταργείται η λίστα που προκαλούσε πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία και πλέον η επιλογή θα δίνεται μέσω του σταυρού προτίμησης στους πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν από κοινού να αλλάξει η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί με έναν απλό νόμο.

Πέρα από το σκεπτικό ότι οι πολίτες θα εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η απόφαση αυτή θα δώσει και «ανάσα» στα κομματικά επιτελεία που στην προσπάθεια να είναι όλοι «ικανοποιημένοι» ήθελαν μήνες να καταρτίσουν τη λίστα με τους υποψήφιους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα κάθε συνδυασμός θα έχει 42 υποψήφιους ενώ θεωρείται απίθανο να υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου που δεν θα χρειάζεται σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί.

Έτσι όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές τίθενται στην κρίση των πολιτών και δεν περιμένουν πλέον «χρίσματα» από τα κόμματα. Η «αλλαγή» αυτή λύνει και τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς δίνει τέλος στις ζυμώσεις και τις αντιπαραθέσεις για μια θέση στη λίστα του ψηφοδελτίου της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης», του ενιαίου συνδυασμού δηλαδή που έχει σχηματιστεί από την κίνηση της Ελιάς.

Η κατάρτιση της λίστας του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς αποτελούσε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς έπρεπε να «χωρέσουν» όλες οι τάσεις σε εκλόγιμες θέσεις. Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα.

Πηγή: newpost.gr