Βαθμολογία

Κρατική δαπάνη για τις ζημιές στην Κεφαλονιά

Σε ανακοινώσεις για νέους ελέγχους στην Κεφαλονιά αλλά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους σεισμόπληκτους του σεισμού προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός αρχίζουν από την Δευτέρα οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στην Κεφαλονιά.

Τα μέτρα αφορούν στα εξής: Στους πληγέντες θα δοθεί επιδότηση από 300 έως 500 ευρώ ανά μήνα είτε για ενοικίαση σπιτιού είτε για δωμάτιο σε ξενοδοχείο είτε για συγκατοίκηση και θα ισχύσει για δύο χρόνια. Για την αποκατάσταση των ζημιών θα δοθεί 80% κρατικής αρωγής και 20% άτοκο δάνειο.

Όπως δήλωσε, «καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη δαπανών στέγασης των κατοίκων. Η συνολική δαπάνη για τη στέγαση, είναι της τάξεως των 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρομαι στο ποσό το οποίο αφορά την επιδότηση ενοικίου και τίποτε άλλο. Οι ιδιοκτήτες για δυο χρόνια και οι ενοικιαστές για τους επόμενους 6 μήνες, θα λαμβάνουν μηνιαία από 300 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, έως 500 ευρώ για οικογένειες πάνω από 4 άτομα».

Επίσης, καθορίστηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Είναι φανερό ότι οι Έλληνες μέσω της πολιτείας και της κυβέρνησης, συμπαραστεκόμαστε στους συμπατριώτες μας της Κεφαλονιάς, παρά την κρίση και τη γνωστή οικονομική κατάσταση, προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που επλήγησαν.

«Οι Έλληνες έχουμε αλληλεγγύη και την δείχνουμε. Από τα λεφτά για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο. Και προσέξτε, ούτε ένα ευρώ επίσης δεν θα μείνει κρυμένο. Με εντολή μου από Δευτέρα συνεργείο της ΕΔΕΛ –της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου- μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, συνεπικουρούμενο και από άλλους ειδικούς, εγκαθίστανται στο Υπουργείο Υποδομών.

Θα κάνουμε κάθε μέρα έλεγχο εξόδων και δαπανών. Οι δαπάνες και τα έξοδα θα μπούνε επίσης σε καθεστώς ανοιχτών δεδομένων. Θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και θα επικαιροποιούνται καθημερινά με βάση το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο καθένας θα μπορεί να μάθει πού πήγαν τα λεφτά των φορολογουμένων» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως την ΕΥΔΑΠ. Οι άνθρωποι έκαναν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Σε δυο μέρες αποκατέστησαν το δίκτυο ύδρευσης στο Ληξούρι, περίπου κατά 80% αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από βλάβες που ήθελαν μήνες να επιδιορθωθούν. Είναι κάτι γενικότερο, πολύτιμο, αυτό που συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Είναι ένας άλλος «σεισμός» της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Από αυτούς τους τόσο συκοφαντημένους δημοσίους υπαλλήλους των υπηρεσιών του δημοσίου.

Και στο νησί και στην Αθήνα. Δεν κάνουν απλώς τη δουλειά τους, το 8ωρο τους που κοροϊδεύουν μερικοί, οι άνθρωποι ξενυχτάνε, τα συνεργεία δουλεύουν με κίνδυνο και αυταπάρνηση. Δεν εργάζονται, προσφέρουν. Είμαι περήφανος που τους συντονίζω.

Την ίδια υπευθυνότητα ζητάμε απ' όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Η μάχη της Κεφαλονιάς, η ανακούφιση των πληγέντων δεν γίνεται στις τηλεοράσεις. Πρέπει να σημειώσω ότι μεγάλη πλειοψηφία, για παράδειγμα, των Ελλήνων σεισμολόγων φέρθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα».

Επίσης ο υπουργός τόνισε αφήνωντας αιχμές για φαινόμενα συγκεχυμένων πληροφοριών ότι «Με πολλούς σοβαρούς, επαναλαμβάνω, ανθρώπους που έχουν αναλώσει τη ζωή τους σε αυτό. Γι' αυτό αποφασίσαμε από εδώ και πέρα όποτε είναι αναγκαίο, η επίσημη Πολιτεία μέσα από τα συντεταγμένα νομοθετημένα και υπεύθυνα όργανα, θα διατυπώνει με ανακοινώσεις, όπως σήμερα, ή με γραπτές ανακοινώσεις, την εκτίμησή της, την επιστημονική άποψη για τα ζητήματα του σεισμικού φαινομένου, έτσι όπως εξελίσσεται είτε στην Κεφαλονιά, είτε οπουδήποτε αλλού.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν δυο σημαντικά όργανα που ασχολούνται, τα υπεύθυνα δημόσια όργανα, πέραν επαναλαμβάνω, των τριών πανεπιστημίων και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπάρχει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ο γνωστός ΟΑΣΠ, που το έργο του είναι προληπτικό και ταυτόχρονα συμπαράστασης και κινητοποίησης του μηχανισμού κάθε φορά που συμβαίνει το φαινόμενο του σεισμού και δεύτερον, είναι νομοθετημένη η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής, σεισμολόγος κ. Μακρόπουλος».

Πηγή: newpost.gr