Βαθμολογία

Ισπανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων το 2013

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι ο αριθμός των πτωχεύσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ισπανία για το 2013 σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (INE).

Όπως αναφέρει το ΙΝΕ τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά που κήρυξαν πτώχευση αυξήθηκαν κατά 6,5% φτάνοντας τις 9.660 με τον τομέα των κατασκευών να είναι αυτός που επλήγη περισσότερο.

Αν και η αύξηση των πτωχεύσεων είναι αισθητά περιορισμένη σε σύγκριση με το 2011 (+15,1%) και το 2012 (+32,2%), ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνους που καταγράφονταν την εποχή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2007 για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 1.147 πτωχεύσεις.

Για τις  επιχειρήσεις σημειώθηκε μια αύξηση των αιτήσεων υπαγωγής τους στον πτωχευτικό κώδικα κατά 10,4%, δηλαδή στις 8.934, ενώ η κατάσταση εμφανίστηκε να βελτιώνεται σημαντικά όσον αφορά τα νοικοκυριά, με μείωση των πτωχεύσεων κατά 25,6%, στις 726.

Ο τομέας των κατασκευών ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο

Ειδικότερα τομέα ένα 26,6% του συνόλου των επιχειρήσεων αυτών κήρυξε πτώχευση και ακολούθησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις με 18,5%, αλλά  και αυτές του βιομηχανικού και του ενεργειακού κλάδου με 17,3%.

Μεγάλα ονόματα στο χώρο των επιχειρήσεων μπήκαν στον πτωχευτικό κώδικα

Τον Φεβρουάριο ένα μεγάλο όνομα του τομέα των ακινήτων, η Reyal Urbis, κήρυξε πτώχευση καθώς τα χρέη της έφθασαν τα 3,6 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση στην οικονομική ιστορία της χώρας.

Η Pescanova, μια εταιρεία τα κατεψυγμένα αλιεύματα της οποίας βρίσκονταν στα ψυγεία σε όλα τα σούπερ-μάρκετ της χώρας, κήρυξε στάση πληρωμών τον Απρίλιο.

Και η αυτοκρατορία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Fagor έπραξε το ίδιο, θέτοντας υπό απειλή 2.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία.

Ένα στοιχείο που αποθαρρύνει πολλούς είναι πως, παρά το ότι θεωρητικά η κήρυξη πτώχευσης μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να ανατάξει τα οικονομική της και να επανέλθει σε λειτουργία, στην Ισπανία —σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας συμβούλων Axesor— στο 94% των περιπτώσεων οδηγεί σε εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία την περασμένη χρονιά η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2%, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρέμεινε σε ένα επίπεδο κοντά στο ιστορικό της υψηλό (26,03%).

Επίσης σύμφωνα με το σύνδεσμο των μικρών επιχειρηματιών ATA, σχεδόν μισό εκατομμύριο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν εξαφανιστεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Πηγή: shootandgoal.com