Βαθμολογία

Nαι στο νέο πακέτο αλλά χωρίς τα μέτρα

«Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» ανέφερε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας τις προτάσεις Σόιμπλε για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τις οποίες αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι «ήταν για το καλό της Ελλάδας» η συζήτηση που έγινε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί και της τρόικας στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Θα δείτε ότι ήταν για καλό» σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν μια ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα πρόταση...

Σε κάθε περίπτωση η έστω και ανεπίσημη αποδοχή της συζήτησης για ένα νέο πακέτο βοήθειας από την ελληνική πλευρά έχει τη σημασία της.

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ΟικονομικώνΜάρτιν Κότχαους επιβεβαίωνε τις πληροφορίες για ένα «τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», διαψεύδοντας πάντως το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους όπως ανέφερε το Spiegel.

«Θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους» πρόσθεσε ο κ. Κότχαους παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.

Αυτό που δεν διέψευσε ο κ. Κότχαους ήταν η πληροφορία του Spiegel ότι ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζεται να προτείνει ένα νέο πακέτο στήριξης της τάξεως των 10-20 δισ. το οποίο θα προέλθει μόνο από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Τα γερμανικά ΜΜΕ επικαλούνται πεντασέλιδο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γίνεται μνεία για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τη συζήτηση νέα μέτρα και βασίζει την επιχειρηματολογία της στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πηγές ίσως φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 812 εκατ. ευρώ του στόχου του Προϋπολογισμού του 2013.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έστω και για μια διερευνητική επαφή, μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat στις 23 Απριλίου.

Πηγή: thessalianews.gr