Βαθμολογία

Ασπίδα το πρωινό γεύμα

To πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά απο μια νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα.

Με τον όρο «μεταβολικό σύνδρομο» περιγράφεται η συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων προβλημάτων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως είναι η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.

Οι Σουηδοί ερευνητές είχαν ζητήσει το 1981 από όλους τους 15χρονους εφήβους μιας πόλης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατανάλωση πρωινού. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα υπέβαλλαν τους 42χρονους πλέον εθελοντές σε τσεκ απ, αναζητώντας τα νοσήματα του μεταβολικού συνδρόμου.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition», το μεταβολικό σύνδρομο ήταν κατά 68% συχνότερο σε όσους παρέλειπαν συστηματικά το πρωινό στην εφηβεία ή έτρωγαν ένα πολύ φτωχό πρωινό.

Η κοιλιακή παχυσαρκία και ο διαβήτης ήταν τα δύο νοσήματα που μεταβολικού συνδρόμου που συσχετίσθηκαν πιο έντονα με την έλλειψη πρωινού στην εφηβεία.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η έλλειψη πρωινού στην εφηβεία οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Βένμπεργκ.

«Ωστόσο τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών, υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος ασκεί αρνητικά επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους».

Πηγή: boro.gr