Βαθμολογία

ΙΟΒΕ: Η αδράνεια κίνδυνος για την οικονομία

Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για το 2014 το ΙΟΒΕ, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει τη συνέχιση της ύφεσης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% φέτος, ενώ και οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν οριακά με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο -0,3%.

Στην έκθεση του Ιδρύματος αναφέρεται πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθυστερούν για ακόμη μια φορά, ενώ η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους κυριαρχεί συχνά, υποκαθιστώντας την εφαρμογή των πολιτικών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη, εντέλει δυσχεραίνοντας και την ίδια τη μελλοντική διαχείριση του χρέους. Ειδική αναφορά γίνεται στον πολιτικό κίνδυνο. Όπως υπογραμμίζεται, συχνά παρατηρείται ενόψει εκλογών μια αδράνεια και απροθυμία ή αδυναμία προώθησης των απαραίτητων μέτρων οικονομικής πολιτικής. «Αν όμως μια τέτοια πρακτική ήταν επιβλαβής στο παρελθόν, η σχετική αδράνεια θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ενόσω ακόμη διανύουμε κρίση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επισημαίνεται πως η εσωτερική ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, λόγω της κλιμακούμενης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των δημόσιων δαπανών, ενώ το επίπεδο των επενδύσεων είναι ακόμη αναιμικό, τουλάχιστον σε σχέση με το επιθυμητό, όπως και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΙΟΒΕ ο Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας επισήμανε πως έχει κυριαρχήσει στην οικονομία ένα κλίμα αναμονής και μια κόπωση, στοιχεία που όπως τόνισε μπορεί να διαμηνύουν σημαντικούς κινδύνους. Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικό» στοιχείο το πώς θα αντιμετωπισθεί το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ο ρόλος που μπορεί αυτή να έχει.

Ο ίδιος τόνισε πως όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας το πλεόνασμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς σκοπούς που θα υπονομεύουν την ανάπτυξη και θα σηματοδοτούν επιστροφή στο παρελθόν, ενώ όσον αφορά στη σχέση με τους εταίρους και πιστωτές, το πλεόνασμα πρέπει και μπορεί να θέσει σε εφαρμογή τις σχετικές διαδικασίες διευκόλυνσης στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

«Μια εφικτή λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η σταδιακή μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ως μοχλός για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της οικονομίας. Ειδικότερα, θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών μια συνεννόηση για υπό όρους μείωση του χρέους που θα διαφέρει ουσιαστικά από τις πρόσφατες: αφενός, θα αφορά σταδιακή μείωση χρέους και όχι νέα δάνεια και, αφετέρου, θα αφορά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και όχι περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Θα είναι επίσης συμβατή με την κατεύθυνση στην τελευταία σύνοδο κορυφής της EE όπου προτάθηκαν παρόμοια «συμβόλαια μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να κινητοποιηθούν οι ασθενέστερες οικονομίες και να προβούν έγκαιρα σε μεταρρυθμίσεις με ανταπόδοση την πρόσβαση σε πολύ χαμηλού κόστους χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Βέττας.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας ανάφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,0% στο τρίτο τρίμηνο 2013 έναντι της ίδιας περιόδου του 2012, όταν η αντίστοιχη πτώση του έφθανε το 5,7%. Η συγκεκριμένη μείωση ήταν η χαμηλότερη από το τρίτο τρίμηνο του 2010. Έτσι στο 9μηνο 013 το ΑΕΠ ήταν 4,0% χαμηλότερο έναντι της ίδιας περιόδου του 2012, κατά την οποία υποχωρούσε κατά 6,6%.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερη το 2014 σε σύγκριση με πέρυσι, της τάξης του 2% έναντι 7,8%, ενώ η δημόσια κατανάλωσης θα συνεχίσει να υποχωρεί λόγω της συνέχισης της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.Ο ίδιος είπε πως το ΙΟΒΕ αναμένει αύξηση των επενδύσεων το 2014, της τάξης του 5-10% και άνοδο τόσο των εξαγωγών αγαθών όσο και των εξαγωγών υπηρεσιών κατά περί-που 4% σε σχέση με το 2013.

Δεδομένων των παραπάνω εκτιμήσεων για τις τάσεις στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το προϊόν της ελληνική οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περυσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας μικρής μείωσής του.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ