Βαθμολογία

«Πόλεμος» για την διαφήμιση της Σκάρλετ Γιόχανσον

Η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον παραιτήθηκε από τον ρόλο της ως πρεσβευτού της Oxfam, ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση. Ο λόγος της αποχώρησης της αμερικανίδας ηθοποιού από την Oxfam έχει να κάνει με την παράλληλη δραστηριότητά της ως πρωταγωνίστρια της διαφήμισης της ισραηλινής εταιρείας αναψυκτικών SodaStream που λειτουργεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. 

Η οργάνωση θεώρησε «ασυμβίβαστο» το γεγονός των δύο δραστηριοτήτων της Γιόχανσον καθώς η προώθηση των προϊόντων της SodaStream «αμφισβητεί» εμπράκτως τη δράση της Oxfam σχετικά με την επιστροφή των εδαφών της Δυτικής Οχθης στον παλαιστινιακό λαό.

Η σταρ του Χόλιγουντ έγινε το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας αναψυκτικών SodaStream και θα εμφανισθεί σε διαφήμιση της εταιρείας η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή στη διάρκεια του Super Bowl, του μεγάλου τελικού του αμερικανικού φουτμπόλ.

Ωστόσο η ύψους πολλών εκατομμυρίων συμφωνία έχει προκαλέσει την αντίδραση ακτιβιστών και ανθρωπιστικών οργανώσεων επειδή το μεγαλύτερο εργοστάσιο της SodaStream βρίσκεται σ' έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η εταιρεία απασχολεί τόσο παλαιστίνιους όσο και ισραηλινούς εργαζομένους και υποστηρίζει πως το εργοστάσιό της προσφέρει ένα πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας, όμως οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και καταδικάζονται από την Oxfam, η οποία διεξάγει στην περιοχή μια μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση.

Επειτα από διαβουλεύσεις με την Γιόχανσον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η ηθοποιός ενημέρωσε την οργάνωση ότι τερματίζει τη σχέση της μαζί της.

«Η Oxfam αποδέχθηκε την απόφαση της Σκάρλετ Γιόχανσον να αποχωρήσει», αναφέρει σε δήλωσή της η οργάνωση. «Ο ρόλος της κυρίας Γιόχανσον στην προώθηση της εταιρείας SodaStream είναι ασυμβίβαστος με τον ρόλο της ως Παγκόσμιας Πρεσβευτού της Oxfam».
  
«Η Oxfam πιστεύει πως επιχειρήσεις όπως η SodaStream που λειτουργούν σε οικισμούς, εντείνουν τη συνεχιζόμενη φτώχεια και την άρνηση των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών κοινοτήτων τις οποίες εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε».

Η Oxfam αποθαρρύνει το εμπόριο μόνο με ισραηλινές εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Η ίδια η ύπαρξη (ισραηλινών οικισμών) συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

«Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ισραηλινό σύστημα παράνομων διακρίσεων, κατασχέσεων γης, κλοπής φυσικών πόρων και υποχρεωτικού εκτοπισμού Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία SodaStream", πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Γιόχανσον συνεργαζόταν με την Oxfam από το 2005 και έγινε πρεσβευτής της το 2007. Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε παγκόσμιες εκστρατείες της οργάνωσης.

">http://

Πηγή: shootandgoal.com