Βαθμολογία

Γαλλία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Ολάντ

Την παραίτηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ημέρα της Οργής».

Σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε περίπου 17.000, ενώ οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι ο αριθμός τους έφθασε τους 120.000, νούμερο το οποίο αμφισβητούν οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την πορεία.

Όσον αφορά στην οργάνωση πρόκειται για μια ετερόκλιτη ομάδα κινημάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και καθολικών, η οποία κατήγγειλε την «καταστροφική δράση» της κυβέρνησης η οποία «οδηγεί στην άβυσσο».

Κάλεσαν τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να παραιτηθεί «αμέσως» προειδοποιώντας ότι «η "Ημέρα της Οργής" θα συνεχίσει να τον καταδιώκει στους δρόμους, πριν τον αποπέμψει μέσα από την κάλπη».

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν οικογενειακώς στην πορεία, φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «όχι στο γάμο των ομοφυλόφιλων» και «έξοδος από την Ευρώπη, η Γαλλία είναι ένα έθνος».

Στη συγκέντρωση έλαβαν επίσης μέρος υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ, μια παράσταση του οποίου απαγορεύθηκε πρόσφατα εξαιτίας του αντισημιτικού της χρωματισμού.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης,  σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες νεαρούς που πέταξαν διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών της αντιπολίτευσης απαίτησε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση να αρχίσει μια διαδικασία για την αποπομπή του Φρανσουά Ολάντ.

Αν και προηγουμένως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, τελικά επέλεξαν να απέχουν, ενώ και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να πάρει μέρος.