Βαθμολογία

Τα υπουργικά δίδυμα-φωτιά

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στον πρωθυπουργό οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ υπουργών, σε ό,τι αφορά βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου.
Το τελευταίο που θα ήθελαν τώρα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι η δημιουργία ενδοκυβερνητικών ζητημάτων πάνω σε σοβαρά θέματα, κάτι που μετά βεβαιότητας θα ενέτεινε τη σύγχυση της κοινής γνώμης και θα αποτελούσε ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση.

Ο εκνευρισμός πάντως στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχει και είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί αρκετές διαφωνίες πάνω είτε σε ήδη αποφασισμένα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου είτε σε κρίσιμα ζητήματα που δεν σχετίζονται με την οικονομία.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ήδη, έχουν αρχίσει να... μορφοποιούνται ορισμένα δίδυμα «φωτιά». Υπουργοί που, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρούν σε προσωπικό επίπεδο, βρίσκονται σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης. Τα δίδυμα αυτά είναι τα εξής:

Ν. Δένδιας - Χ. Αθανασίου. Οι δύο υπουργοί έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε ό,τι αφορά τα αίτια της απόδρασης του Χρ. Ξηρού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης συχνά-πυκνά, είτε με δηλώσεις του (όπως το μεσημέρι της Πέμπτης) είτε με διαρροές, επισημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ όφειλε να παρακολουθεί τον τρομοκράτη κατά την περίοδο της άδειάς του από τον Κορυδαλλό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι εφόσον το συμβούλιο της φυλακής δίνει άδεια σε έναν καταδικασθέντα εξάκις ισόβια, η Αστυνομία δεν μπορεί να το αποτρέψει. Επίσης, ο κ. Δένδιας και κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε εξαπολύσει βολές κατά δικαστικών λειτουργών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους υπόπτους για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις που συλλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε επισημάνει έναν προβληματικό τρόπο λειτουργίας ορισμένων στη Δικαιοσύνη, ακόμη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε την εντονότατη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κ. Χατζηδάκης - Αδ. Γεωργιάδης. Παρά τις καλές σχέσεις που διατηρούν σε προσωπικό επίπεδο, οι δύο υπουργοί συγκρούονται αυτή την περίοδο σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφή της διαφωνία του ως προς το συγκεκριμένο μέτρο που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης και κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί το συγκεκριμένο μέτρο κομβικής σημασίας και εκτιμά ότι εάν η κυβέρνηση κάνει τώρα πίσω, θα αρχίσουν να «ξηλώνονται» όλα τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει. Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι το μέτρο αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές και εκτιμά ότι η κυβέρνηση μετά το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους γιατρούς δεν μπορεί να βάλει απέναντί της και τους φαρμακοποιούς.

Κ. Χατζηδάκης - Θ. Τσαυτάρης. Το πεδίο της σύγκρουσης των δύο υπουργών είναι το... φρέσκο γάλα. Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά ότι πρέπει να διευρυνθεί και στην Ελλάδα (όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ) ο χρόνος ζωής του φρέσκου γάλακτος, ενώ αντίθετη γνώμη έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα -μέσω διαρροών- έκανε λόγο ακόμη και για κίνδυνο δηλητηρίασης των πολιτών.

Γ. Στουρνάρας - Χρ. Σταϊκούρας. Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί από την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ενστόλους, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον πολιτικό του προϊστάμενο.

Ο κ. Στουρνάρας με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού «άδειασε» τον κ. Σταϊκούρα και μέσω διαρροών του επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιους υπολογισμούς και του υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να διαβάσει την απόφαση και μετά να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ