Βαθμολογία

Το ανακανισμένο Καμπ Νου θα έχει άγαλμα του Μέσι

Μεγαλύτερο, πιο μοντέρνο, με καλύτερη οικονομική απόδοση και πολύ πιθανόν με το άγαλμα του Λιονέλ Μέσι να κοσμεί την είσοδό του θα είναι το νέο Καμπ Νου.

Ο πρώτος που είχε διατυπώσει το 2011 την ιδέα να στηθεί άγαλμα του Μέσι έξω από το Καμπ Νου όμοιο με αυτό του σπουδαίου ούγγρου επιθετικού Λάσλο Κουμπάλα, ήταν ο βραζιλιανός αμυντικός της Μπάρτσα Αντριάνο.

Την επαναδιατύπωσε με μορφή ερώτησης αργεντινός δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του καταλανικού συλλόγου Σάντρο Ροσέλ: «Μου αρέσει η ιδέα του αγάλματος. Δεν την είχαμε σκεφτεί, αλλά θα το κάνουμε τώρα» απάντησε ο Ροσέλ. Μία ιδέα που σίγουρα θα αρέσει και στον Μέσι, ο οποίος σήμερα στο παιχνίδι Κυπέλλου με τη Λεβάντε συμπληρώνει 400 αγώνες με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα.

Η χωρητικότητα του νέου Καμπ Νου θα αυξηθεί κατά 7.000 θέσεις φτάνοντας τις 105.000, θα τοποθετηθεί συρόμενη οροφή, θα ανακατασκευαστούν τα διαζώματα και θα γίνουν πιο κάθετα ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα των φιλάθλων, θα αυξηθούν κατά 3.500 φτάνοντας τις 5.700 οι θέσεις στον χώρο των VIP. Θα κατασκευαστεί επίσης ξενοδοχείο και χώροι αναψυχής, ενώ θα αυξηθούν στις 5.000 οι θέσεις του πάρκινγκ.
Από το υπάρχον γήπεδο το μόνο που θα παραμείνει ουσιαστικά θα είναι ο αγωνιστικός χώρος.

Το συνολικό ποσό της τρίτης ανακατασκευής του Καμπ Νου στην ιστορία του, μαζί με το νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 10.000 θεατών θα κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο, αλλά το μισό από ό,τι θα χρειαζόταν για να χτιστεί από την αρχή ένα νέο Καμπ Νου στην Ντιαγονάλ, σε περιοχή που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, όπως ανέφερε η δεύτερη πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι αλλά απορρίφθηκε από την ηγεσία της Μπάρτσα. «Ηταν μία πρόταση που έθετε σε κίνδυνο την αθλητική υπόσταση του συλλόγου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ροσέλ.

Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακατασκευής του Καμπ Νου πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των socios, δηλαδή των μελών του συλλόγου που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 5 ή 6 Απριλίου.
Το χρέος της Μπαρτσελόνα είναι 331 εκατ. ευρώ και η εξεύρεση του ποσού των 600 εκατ. ευρώ δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμη και γι' αυτήν.

Οπως εξήγησαν οι διοικούντες τον σύλλογο, τα 600 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από τέσσερις πηγές. Ετσι, υπολογίζεται πως 150 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πώληση των δικαιωμάτων μέρους του ονόματος του νέου γηπέδου. Π.χ., θα λέγεται Coca-Cola Καμπ Νου. Από το ξενοδοχείο και τις άλλες δραστηριότητες του νέου γηπέδου θα αντληθούν 50 εκατ. ευρώ. Από τα 400 εκατ. ευρώ που απομένουν, τα μισά θα χρηματοδοτηθούν εκ των έσω και τα υπόλοιπα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν οι socios εγκρίνουν τα σχέδια οι εργασίες θα αρχίσουν τον Μάιο του 2017 και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτό το διάστημα η Μπαρτσελόνα θα αγωνίζεται κανονικά στη φυσική έδρα της.