Βαθμολογία

Αυτοκίνητα… «χωρίς οδηγό»

Πυρετωδώς προετοιμάζονται μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για την επίσημη πρώτη του αυτοκινήτου... «χωρίς οδηγό». Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το 2015 σε περιφερειακούς δρόμους της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας που υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της Google. Το αυτοκίνητο, που κινείται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, διανύει προκαθορισμένη διαδρομή με τη βοήθεια καμερών, ραντάρ και αισθητήρων λέιζερ.

Είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, αναπτύσσει συγκεκριμένη ταχύτητα και δεν ξεφεύγει από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας και σε περίπτωση ανάγκης, ο οδηγός μπορεί να ανακτήσει αυτόματα τον έλεγχο του αυτοκινήτου, πατώντας τα φρένα.

Εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά των υβριδικών αυτοκινήτων που δοκιμάζονται εδώ και καιρό στους δρόμους της Καλιφόρνια. Σε 300.000 χιλιόμετρα δοκιμών έχει συμβεί μόνο ένα ατύχημα και αυτό με ευθύνη του οδηγού συμβατικού αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε όχημα της Google.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, και όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις για το νέο εγχείρημα καθώς βλέπουν πως «οι μηχανές παίρνουν τα ηνία» και «αχρηστεύουν» την οδηγική ικανότητα που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι.

Πηγή: antenna.gr