Βαθμολογία

Θανατοποινίτης βασανίστηκε για 15 λεπτά πριν πεθάνει

Για περισσότερο από 15 λεπτά ανέπνεε με δυσκολία και είχε σπασμούς, προτού πεθάνει, ο τρόφιμος των φυλακών του Οχάιο, Ντένις ΜακΓκουάιρ, με θανατηφόρο ένεση, χρησιμοποιώντας ένα νέο κοκτέιλ φαρμάκων, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην εκτέλεσή του.

Ο ΜακΓκουάιρ καταδικάστηκε το 1994 για το βιασμό και τη δολοφονία της 22χρονης Τζόι Στιούαρτ, που ήταν επτά μηνών έγκυος. Οι συγγενείς της ήταν παρόντες στην εκτέλεση προκειμένου να βεβαιώσουν το θάνατό του, σύμφωνα με tweets από την τηλεοπτική δημοσιογράφο, Σίλα Γκρέι.

Τα παιδιά και η πεθερά του ΜακΓκουάιρ που ήταν επίσης παρόντες «έκλαιγαν και ήταν εμφανώς αναστατωμένοι» έγραψε η Γκρέι. Δήλωσε επίσης, πως προτού αρχίσει η δράση των φαρμάκων , ο ΜακΓκουάιρ, ευχαρίστησε την οικογένεια της Στιούαρτ για μια επιστολή που προφανώς έλαβε από εκείνους.

«Ζητώ συγνώμη από τα παιδιά μου. Σας αγαπώ, Πάω στον ουρανό και θα σας δω εκεί όταν θα έρθετε» φέρεται να είπε ο ΜακΓκουάιρ, σύμφωνα με το CNN.

Ο δημοσιογράφος Άλαν Τζόνσον, δήλωσε πως η όλη διαδικασία εκτέλεσης διήρκησε 24 λεπτά και πως ο ΜακΓκουάιρ πάλευε να αναπνεύσει επί 10 έως 13 λεπτά.

«Πάλευε να αναπνεύσει. Έκανε περίεργους ήχους. Φαινόταν σαν να πνιγόταν» ανέφερε ο Τζόνσον. Ο καταδικασμένος δολοφόνος πέθανε τελικά στις 10.53 (τοπική ώρα).

Η εκτέλεσή του έχει προκαλέσει διαμάχη επειδή, όπως και σε άλλες χώρες, το Οχάιο έχει αναγκαστεί να βρει νέα πρωτόκολλα φαρμάκων μετά την απαγόρευση των Ευρωπαίων κατασκευαστών να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους στις εκτελέσεις.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της πολιτείας του Οχάιο, το κράτος χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό από μιδαζολάμη (ηρεμιστικό φάρμακο) και το παυσίπονο υδρομορφόνη.

Τόσο η χρονική διάρκεια που διήρκησε η εκτέλεση του ΜακΓκουάιρ, όσο και οι σπασμοί από τους οποίους υπέφερε, δεν είναι τυπικά για μια εκτέλεση, δήλωσε ο Χάουαρντ Νίρμαν, αναισθησιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Κλίβελαντ.

«Γιατί χρειάστηκαν 24 λεπτά, πραγματικά δεν μπορώ να σας πω» δήλωσε. «Σε κάνει να αναρωτιέσαι – τι του έδωσαν; Ποιος ήταν ο χρόνος και οι δόσεις των φαρμάκων που του δόθηκαν;».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNN την περασμένη εβδομάδα, ένας δικηγόρος σημείωσε πως οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ΜακΓκουάιρ υποστηρίζουν πως «θα υποφέρει από τρόμο και αγωνία όσο χρόνο θα διαρκέσει ο θάνατός του».

«Το κράτος διαφωνεί. Αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα πεθάνει ο ΜακΓκουάιρ, πόση ώρα θα διαρκέσει και τι θα αντιμετωπίσει σε όλη αυτή τη διαδικασία» είχε γράψει η Ελισάβετ Σέμελ, κλινική καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.