Βαθμολογία

Στο 40% θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια

Περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%, από 32% που ήταν το 2013, εκτίμησε ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2014 ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία ΑΕ, μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε, θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων επισήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Αναφερόμενος γενικότερα στις προτεραιότητες των ελληνικών τραπεζών ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτύχουν κέρδη προ προβλέψεων τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Η επάνοδος στην κερδοφορία είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που θα προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ' επέκταση να υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, εξήγησε.

Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.

Πρόσθεσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν 9 δισ. ευρώ πρόσθετων ζημιών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Γ.Προβόπουλος: απαιτείται συστηματική αντιμετώπιση

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συστηματικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υπογράμμισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ.

Όπως ανέφερε, η συσσώρευση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν φθάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Προέβλεψε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) θα παραμείνουν περιορισμένες.

Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας με τα θαλασσοδάνεια που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε με έμφαση ότι «οι συνθήκες της άπλετης και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Διαβεβαίωσε ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και παρόλο που από το 2009 έως το 2012 έχασε καταθέσεις 90 δισ. ευρώ, «πατάει πλέον σε στέρεες βάσεις», συμπληρώνοντας ότι σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιας κλίμακας αναδιάρθρωση.

Προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικές των τραπεζών εφεξής θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα νέο πλαίσιο παροχής πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνων.