Βαθμολογία

Δώδεκα φόνοι μέσα σε μια νύχτα στο Σάο Πάολο

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε ένα προάστιο του Σάο Πάολο, της πόλης που θα φιλοξενήσει, μαζί με άλλες 11 ακόμη πόλεις στη Βραζιλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Όλες οι δολοφονίες διαπράχθηκαν κοντά στην Καμπίνας, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σάο Πάολο, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.

Οι επιθέσεις έγιναν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ μάρτυρες δήλωσαν στις αρχές ότι οι ένοπλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και διέφυγαν με δύο αυτοκίνητα.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα O Estado de São Paolo (Η Πολιτεία του Σάο Πάολο) επιβεβαίωσε ότι οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά το θάνατο ενός αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας σε βενζινάδικο της περιοχής.

Παράλληλα, τρία αστικά λεωφορεία πυρπολήθηκαν σε τερματικό σταθμό της Καμπίνας, σύμφωνα με την αστυνομία, ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Σημειώνεται ότι το 2012 στο Σάο Πάολο ξέσπασε ένα κύμα βίας κατά το οποίο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους.

Αυτό το ξέσπασμα βίας αποδόθηκε  στον ακήρυκτο πόλεμο ανάμεσα σε μια συμμορία γνωστή ως Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας (Primeiro Comando da Capital, PCC) και της αστυνομίας.

Τον Ιούλιο μια έκθεση του Κέντρου Μελετών για τη Λατινική Αμερική ανέφερε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βραζιλία το διάστημα μεταξύ 1980 και 2011, αναδεικνύοντας την χώρα αυτή έβδομη βιαιότερη στον κόσμο.