Βαθμολογία

Στα φτωχά νοικοκυριά τα κατασχεθέντα ξύλα

Στα φτωχά νοικοκυριά, κυρίως των ορεινών περιοχών, και σε δομές κοινωνικής πρόνοιας θα διατεθούν οι ποσότητες κορμών και ξύλων που κατάσχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας διάθεσης των προϊόντων λαθροϋλοτομίας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάντως, ο κ. Καλαφάτης υπέγραψε τη Δευτέρα απόφαση για τη συνέχιση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών» για το έτος 2014. Το 2013 διατέθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 1.490.000 ευρώ, παράλληλα με την εφαρμογή του ετήσιου Προγράμματος Δασοπροστασίας.

«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στα παιδιά μας. Για αυτό τον λόγο αυστηροποιήσαμε πέρυσι το θεσμικό πλαίσιο και αφιερώνουμε υλικούς και άυλους πόρους στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των δασαρχείων, των διευθύνσεων Δασών, των διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (ως τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας και της παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δασικοί υπάλληλοι θα απασχολούνται σε περιπολίες ή στην έδρα τους τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό, τα ωράρια απασχόλησης και το συνολικό κόστος. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό και δίωξη των εμπόρων που διακινούν και πουλούν τα προϊόντα της λαθροϋλοτομημένης ξυλείας και με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον εντοπισμό των επιτήδειων οι οποίοι διακινούν παράνομα υλοτομημένη ξυλεία στα σύνορα της επικράτειας, στους εθνικούς οδικούς άξονες, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο αλλά και στις νησιωτικές περιοχές.

Πηγή: tovima.gr