Βαθμολογία

ΙΟΒΕ: Στάσιμο το οικονομικό κλίμα

Στάσιμο κρατούν το οικονομικό κλίμα η ανεργία, οι φόροι και η μειωμένη κατανάλωση σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ παρέμεινε το Δεκέμβριο σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα του Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες. Επιδείνωση καταγράφηκε στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ενώ μικρή πτώση σημειώθηκε στη βιομηχανία και εντονότερη στις κατασκευές.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ από τα συνολικά πλέον αποτελέσματα του έτους είναι φανερό ότι μετά τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη από τα μέσα του 2012 και τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, ο δείκτης σταθεροποιείται στα επίπεδα των 90-91 μονάδων, με αμελητέα μηνιαία διακύμανση.

Οι αναλυτές του Ιδρύματος επισημαίνουν πως η σταθεροποίηση αυτή συγκλίνει και με τη σταδιακή εξασθένιση της ύφεσης, που αποτυπώνεται και στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και αντανακλά την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που προηγουμένως κυριαρχούσε στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων.

«Η παρατεταμένη στασιμότητα του δείκτη, όμως, αποκαλύπτει ότι δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί συνθήκες περαιτέρω βελτίωσης αυτών των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη σωρευτική φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, στη συνεχιζόμενη, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, πτώση της κατανάλωσης, παράγοντες που εξακολουθούν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ή την ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ επηρεάσθηκε το Δεκέμβριο από τις εξής εξελίξεις:

• Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητες.

• Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αντίθετα να αμβλύνονται.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά.

• Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση χάνει αισθητά έδαφος.

• Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, ενώ στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται οριακή αρνητική μεταβολή. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ