Βαθμολογία

Εντός της εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα για να αρχίσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας η τρόικα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα χωρίς να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η Αθήνα έστειλε την Παρασκευή στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 -ύψους 1,2 δισ. ευρώ- και πλέον αναμένει την άφιξή τους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως στόχος είναι η ελληνική πλευρά να έρθει σε συνεννόηση με την τρόικα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή νέων μέτρων και ιδιαίτερα στην απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το στίγμα έδωσε ο κ. Στουρνάρας ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε πως πολύ απλά το εν λόγω μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο την ώρα που η ανεργία ξεπερνά το 27%.

Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα κινητικότητας για φέτος και να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό, κάτι όμως που δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά.

Επίσης στο ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θέλουν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις τμηματικά σε τρία χρόνια ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί να αυξηθεί ο χρόνος αυτός προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία καθώς η ρύθμιση αυτή αναμένεται δημιουργήσει «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος οι δανειστές ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος στις εμπορικές μισθώσεις και την πλήρη απελευθέρωση, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αλλά και λουκέτα σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία εκκρεμούν την τελευταία τριετία.

Πηγή: newpost.gr