Βαθμολογία

«Βουτιά» 70% στον εορταστικό τζίρο

Στο ένα τρίτο του τζίρου του 2008 διαμορφώθηκε φέτος ο τζίρος των καταστημάτων στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όπου ωστόσο επισημαίνεται ότι υποχώρησε μόλις 10% σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2013, εκτιμάται στα 6,8 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012. Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% τη τελευταία πενταετία. Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν για το σύνολο της αγοράς, αφού ο συνολικός τζίρος παρουσίασε πτώση περίπου 10%. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, ανά κατηγορία καταστημάτων και ανά περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μόνο για το σύνολο της αγοράς, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Σχετικά με την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τα εξής στοιχεία για το άνοιγμα των καταστημάτων:

Στη Κρήτη, στα κέντρα των πόλεων άνοιξαν σχεδόν όλα τα μαγαζιά, όχι όμως τα μεγάλα. Δεν άνοιξαν τα μαγαζιά εκτός κέντρου ενώ πολύς κόσμος ήταν στην αγορά, όμως ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά περίπου 60% από την Κυριακή των Χριστουγέννων. Στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν όλα τα μικρότερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης ενώ δεν άνοιξε εμπορικό κέντρο. Οι καταναλωτές ήταν πολλοί στην αγορά όλες τις ημέρες ενώ ο τζίρος ήταν μικρότερος όμως από την Κυριακή των Χριστουγέννων.

Εκτίμηση για πτώση τζίρου 10% στις εκπτώσεις

Ο τζίρος, κατά το δίμηνο των χειμερινών εκπτώσεων, που ξεκινούν τη Δευτέρα, θα κινηθεί ,περίπου 10%, χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που δημοσιοποίησε το Σάββατο, ενώ η επισκεψιμότητα θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Το ποσοστό της αρνητικής μεταβολής αυτού το διμήνου προβλέπεται να είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αλλά ο τζίρος της αγοράς θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2010."Οι εμπορικές επιχειρήσεις αγωνίζονται κάθε μέρα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς στις οποίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα μειωμένα οικογενειακά εισοδήματα και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση. Οι εκπτώσεις προβλέπεται να αποτελέσουν για πολλές εξ αυτών την ευκαιρία και την τελική δοκιμασία για τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό" όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου φέτος, πραγματοποιούνται σε μία ιδιαίτερη περίοδο, αφού ακολουθούν το πρώτο ενδιάμεσο δεκαήμερο εκπτώσεων του Νοέμβριου. Κρίνεται από την κίνηση συνολικά της αγοράς το 2013 ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την γενική τάση. Ο τζίρος κινείται συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα, εμφανίζοντας όμως παρόμοιες μεταβολές κατά την διάρκεια του έτους. Ο Δεκέμβριος παραμένει ο μήνας με το μεγαλύτερο τζίρο, ενώ αν ληφθούν υπόψη τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων των τελευταίων χρόνων, η πορεία του δείκτη κατά την διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων φέτος, σε αντίθεση με τα τρία τελευταία χρόνια, ευελπιστεί η ΕΣΕΕ ότι θα είναι διαφοροποιημένη σε σύγκριση με την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων χρόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ