Βαθμολογία

Aύξηση στις πωλήσεις νέων ΙΧ τον Δεκέμβριο

Αύξηση 16,4% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι καθώς διατέθηκαν 4.269 νέα ΙΧ έναντι 3.669 οχημάτων το 2012.

Στα αναλυτικά στοιχεία των πωλήσεων του Δεκεμβρίου αίσθηση προκαλούν οι πωλήσεις της Mercedes-Benz και BMW που τις εκτόξευσαν στην 3η και 5η θέση αντίστοιχα ενώ την μεγαλύτερη επιτυχία κατέγραψε η Mazda που κατάφερε τον τελευταίο μήνα να πουλήσει 185 ιαπωνικά μοντέλα τη στιγμή που τους υπόλοιπους 11 μήνες του 2013 είχε διαθέσει μόλις 58 αυτοκίνητα.

Παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έκλεισαν τον τελευταίο μήνα του 2013 με θετικό πρόσημο εισαγωγείς και έμποροι διατηρούν μεγάλες και σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πορεία του κλάδου το 2014 που μάλλον θα αποτελέσει χρονιά σταθμό για όλους.

Από τη μία μεριά πολλές εισαγωγικές αναμένεται να αλλάξουν χέρια ενώ από την άλλη μεριά οι εμπορίες αυτοκινήτων θα συρρικνωθούν περαιτέρω.

Παράλληλα όλοι αναμένουν με ανυπομονησία το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις υποτιμολογήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα αλλά και τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν σε κάποιες εταιρείες.

Πάντως με δεδομένη την απόσυρση παλαιών ΙΧ και το 2014 και τις αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών κυρίως για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ το τοπίο παραμένει «θολό» σχετικά με τις πωλήσεις τόσο των καινούριων όσο και των μεταχειρισμένων ΙΧ και όλα θα εξαρτηθούν από την οικονομική κατάσταση των ιδιωτών καταναλωτών αλλά και τις τράπεζες που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να ανοίξουν τον τραπεζικό δανεισμό προς τον κλάδο...

Επίσης με ανυπομονησία αναμένουμε να δούμε και τον συνολικό αριθμό καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου όπως επίσης και τα έσοδα που θα καταγραφούν στο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού από τα Τέλη Κυκλοφορίας...

Αύξηση 0,4% το 2013

Οριακή αύξηση 0,4% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Ειδικότερα το 2013 κατάφεραν να διατεθούν 58.716 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 58.482 οχημάτων το 2013 ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που καταγράφουν οι εταιρικές πωλήσεις ΙΧ που ανέρχονται σε πάνω από 47% του συνόλου των πωλήσεων...

Πηγή: imerisia.gr