Βαθμολογία

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι στα 40

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, οι Bρετανοί άνδρες μέσης ηλικίας είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους γυναίκες, αλλά λιγότερο πιθανό να κάνουν δίαιτα.

Καταρχάς, η μελέτη βρήκε ότι πάνω από τα 2/3 των ανδρών και σχεδόν το 50% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα 40-45 ήταν υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι. Οι άνδρες όμως, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν επίγνωση των περιττών τους κιλών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10.000 βρετανοί άνδρες και γυναίκες που γεννήθηκαν μέσα στο 1970. Το 45% των ανδρών βρέθηκαν υπέρβαροι και το 23% παχύσαρκοι, ενώ στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά βρέθηκαν 29% και 20%.

Παράλληλα, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να μην αναγνωρίζουν το πρόβλημα τους και να μην κάνουν καμία προσπάθεια να χάσουν βάρος. Οι ειδικοί εξηγούν πως το περιττό βάρος στους άνδρες αυτής της ηλικίας έχει γίνει σχεδόν κανόνας, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να συνειδητοποιήσουν ότι το βάρος τους βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους. Παράλληλα, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι είναι πιο δύσκολο να ανταποκριθούν στα μηνύματα των επαγγελματιών της προαγωγής της υγείας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περιττό βάρος είναι κοινωνικά αποδεκτό σε μεγαλύτερο βαθμό στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ παράλληλα οι άνδρες συνήθως δεν το αντιλαμβάνονται ως ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας, έτσι ώστε να κάνουν κάτι για αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τους άνδρες σχετικά με το δείκτη μάζας σώματος τους και τους κινδύνους που προκύπτουν όταν δεν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι απαραίτητο άλλωστε, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, να διατηρούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να έχουν μια συστηματική φυσική δραστηριότητα που επιτρέπει την μείωση του σωματικού βάρους και τη διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: bbc