Βαθμολογία

Σε έξαρση μεταδοτική ίωση

Αυξημένη είναι, τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στα επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου, όπως επίσης και στα φαρμακεία, στα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια και ρινικά σπρέι, εξαιτίας εκδήλωσης ίωσης που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στην πόλη.

Οπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί του Βόλου, τα κύρια συμπτώματα της ίωσης που «κυκλοφορεί» είναι ο πυρετός, που κάποιες φορές φτάνει στο 38,5, ο πονόλαιμος και το συνάχι, τα οποία συνήθως διαρκούν δύο-τρεις ημέρες. Όσο για την ανάρρωση, το καλύτερο είναι η λήψη αντιπυρετικών και αντιβηχικών και η παραμονή στο σπίτι.

Μάλιστα, στους τοίχους των επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου έχει αναρτηθεί ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται, πως οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθευτούν ιατρική μάσκα, καθώς η ίωση είναι εξαιρετικά κολλητική. Οι γιατροί του νοσοκομείου στις περιπτώσεις με πολύ υψηλό πυρετό, χορηγούσαν στους ασθενείς αντιπυρετική ένεση.

Τώρα, όσον αφορά στα φαρμακεία, στις προτιμήσεις των ασθενών περιλαμβάνονται τα αντιπυρετικά χάπια, οι καραμέλες, οι γαργάρες για το λαιμό και οι βιταμίνες, ενώ στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, ακόμη και οι αντιβιώσεις, εφόσον υπάρχει υπόδειξη και συνταγή γιατρού.

«Η κίνηση στα φαρμακεία είναι πάρα πολύ αυξημένη από άτομα που ταλαιπωρούνται, εδώ και περίπου μια εβδομάδα, από ίωση ρινοφαρυγγίτιδας. Μάλιστα, στην περιοχή μας, εξαιτίας της υγρασίας και της αιθαλομίχλης, επιβαρύνονται ιδιαίτερα τα άτομα με άσθμα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.

Επίσης, ο κ. Ματσιόλης ανέφερε, ότι οι Βολιώτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ήταν συνεπείς με το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και ήδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Χρήσιμες συμβουλές

Για την αποφυγή των ιώσεων οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά και τους ενήλικους να πλένουν συχνά τα χέρια του, να αποφεύγουν ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα και να μην αγγίζουν τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα.

Φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί το ερχόμενο Σάββατο 11 Ιανουαρίου, θα προχωρήσουν σε ευρεία γενική σύσκεψη, με αφορμή το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε βάρος των φαρμακείων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στη σύσκεψη του Σαββάτου θα αποφασιστεί το είδος των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: Ταχυδρόμος
(Αθηνά Τσιργή)