Βαθμολογία

Στους -50 η θερμοκρασία βόρεια των ΗΠΑ

Πολικές θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σε πολλές περιοχές στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να κάνει λόγο για «αρκτική εισβολή».

Εδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, από το απόγευμα της Κυριακής θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες μεταξύ των -23 και -29 βαθμών, ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν κατά τη διάρκεια της νύχτα γύρω στους -34 βαθμούς. Σε κάποιες περιοχές οι θυελλώδεις άνεμοι θα ρίξουν τις θερμοκρασίες στους -45 βαθμούς ή ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι θερμοκρασίες σε ορισμένες μεσοδυτικές πολιτείες μπορεί να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Στο Σικάγο όπου ο εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων, μιλώντας στην εφημερίδα Chicago Tribune κάλεσε τους πολίτες παραμείνουν σε ασφαλή και ζεστά μέρη τις επόμενες μέρες, κατά τις οποίες αναμένεται νέο ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τη Δευτέρα, στη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από τους -24 βαθμούς, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν στο Σικάγο άλλες δυο φορές, στις 18 Ιανουαρίου 1994 και στις 24 Δεκεμβρίου του 1983. Στη Μινεσότα ο κυβερνήτης Μάρκ Ντέιτον έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα δημόσια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα.

Στο σύνολο της χώρας από τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεαστεί συνολικά, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 20 αμερικανικές πολιτείες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο, Γαλλικό πρακτορείο