Βαθμολογία

Πτώση 10% στο τζίρο των καταστημάτων

Πτώση 10% κατέγραψε ο εορταστικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων, διαμορφούμενος στα 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο για ικανοποιητική εξέλιξη δεδομένου ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 32%. Ο ίδιος σημείωσε πως το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων με πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία.

Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ ανέφερε πως το 2013, σε εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για πέμπτο συνεχές έτος πτώση, κατά 10,5% και 13,4% αντίστοιχα, ενώ το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο παρά τον περιορισμό των δαπανών.

«Παραταύτα η επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την τρόικα, εξακολουθεί να δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, αφού πέντε στις δέκα ΟΕ, ατομικές και ΕΕ καθώς και τέσσερις στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους και το 2014» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, «μπάχαλο» τα τεκταινόμενα της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, η οποία όπως είπε «σαφώς και έπρεπε» να είναι μία από τις 7 Κυριακές που τα καταστήματα θα έπρεπε να παραμένουν ανοικτά.

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα αυτών που μπορούν και δεν θέλουν και η σκοπιμότητα αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να ανοίξουν τις Κυριακές. Ελπίζω τα λάθη της χρονιάς που πέρασε, να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.