Βαθμολογία

Ποδαρικό με 25 ευρώ νοσήλια και γενόσημα!

Ετος ορόσημο φαίνεται ότι είναι το 2014 για τον χώρο της υγείας, καθώς έρχονται εκ βάθρων αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που θα επηρεάσουν από την πρώτη κιόλας μέρα την τσέπη των ασφαλισμένων!

Την ίδια ώρα όμως, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι μπαίνει φρένο στο πάρτι που γινόταν τόσο χρόνια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον οι υπηρεσίες του υπουργείου διαθέτουν ηλεκτρονικά «εργαλεία», που του επιτρέπουν να βλέπει «ποιος βάζει το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι και χρεώνει αλόγιστα τον νέο οργανισμό», είτε με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση είτε με αδικαιολόγητες μαγνητικές, αξονικές και άλλες πανάκριβες εξετάσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλισμένοι που θα νοσηλευτούν στο ΕΣΥ, εκτός από τα πέντε ευρώ που δίνουν εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία, θα καταβάλλουν επιπλέον 25 ευρώ από την τσέπη τους για τα νοσήλια. Με το νέο χαράτσι αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία των νοσοκομείων 55.000.000-60.000.000 ευρώ. Παράλληλα, για κάθε ιατρική συνταγή οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, με στόχο την «ενίσχυση» του Οργανισμού με 70.000.000 ευρώ ετησίως.

Και τα δύο μέτρα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2012 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, διότι, ενώ υπήρχε «παραθυράκι» επαναδιαπραγμάτευσής τους με την τρόικα, ήταν επιλογή του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη να τα εφαρμόσει.

Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ που θα είναι μόνο αγοραστής ιατρικών υπηρεσιών. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που στηρίζεται στις υγειονομικές δομές του οργανισμού (πρώην ΙΚΑ), θα μεταφερθεί στο ΕΣΥ, που μαζί με τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Κέντρα θα λειτουργούν 24ωρες, επτά ήμερες την εβδομάδα, ενώ οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν τον οικογενειακό γιατρό τους, ο οποίος θα κρίνει εάν χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Τρίτη αλλαγή είναι η αύξηση γενόσημων φαρμάκων. Ηδη στα νοσοκομεία η συνταγογράφηση γενοσήμων αγγίζει το 80%, ενώ ο στόχος για την εξωνοσοκομειακή συνταγογράφηση μέσα στο 2014 είναι το 60%.

Παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, που δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, το υπουργείο με τον ν. 2219/9-9-2013 δίνει μπόνους στους γιατρούς που συνταγογραφούν γενόσημα, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα δημιουργήσουν ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Εντός του 2014 αναμένεται να εφαρμοστεί και η ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασφαλισμένου. Πρόκειται για «ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο» μέσω του οποίου ο γιατρός και το ασφαλιστικό ταμείο θα βλέπουν από ποιες ασθένειες πάσχει ο ασφαλισμένος, ποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει και για πόσο χρόνο. Επίσης, ποιος γιατρός έγραψε τα φάρμακα και σε ποια νοσοκομεία έχει κάνει ιατρικές επεμβάσεις και εξετάσεις.

Πηγή: Εφ. Δημοκρατία