Βαθμολογία

Στον τουρισμό η πρώτη κλαδική σύμβαση

Νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αύξηση 1% στους μισθούς το 2015 υπογράφουν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου.

Ειδικότερα, η νέα σύμβαση είναι διετής αφορά 130.000 εργαζόμενους και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015. Υπογράφεται μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών κατά 15%.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (για πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κλπ) έως 821,96 (για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρες α', προϊστάμενους υπνοδωματίων κλπ). Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

• Την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για οκτώ εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

• Τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.