Βαθμολογία

«Αγώνας δρόμου» για τους φορολογούμενους

Συνωστισμός και απίστευτη ταλαιπωρία καταγράφονται από το πρωί σε ΔΟΥ και τράπεζες, καθώς απομένουν δύο εργάσιμες ημέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τη δόση του φόρου εισοδήματος, τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013), αλλά και την κατάθεση πινακίδων ή την έκδοση κλειδάριθμου. Στη ΔΟΥ Περιστερίου πολίτες προσέρχονταν από τα ξημερώματα και επίσης υπήρχε μεγάλη αναμονή μέχρι την εξυπηρέτησή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, απαντώντας σε ερωτήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης, επεσήμανε ότι τούτο εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και σημείωσε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται κανονικά.

Μέχρι στιγμής, μολονότι εφέτος η σχετική διαδικασία κινείται ταχύτερα της αντίστοιχης περυσινής, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.

Οι ΔΟΥ θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2014 και οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών παρατείνονται, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1101/2002, για τις δυο επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων προσέρχονται στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες τους, με τους περισσότερους να μιλούν για δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Mάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αλλά και μικρών ή παλιών ΙΧ που επιλέξουν να κρατήσουν σε κυκλοφορία μόνο ένα όχημα ή εγκαταλείπουν οριστικά την ιδέα του αυτοκινήτου και στρέφονται στα μέσα συγκοινωνίας. Ενδεικτική της αδυναμίας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι και η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: protothema.gr