Βαθμολογία

Το ακτινίδιο ιδανική τροφή για καλό ύπνο

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες, το ακτινίδιο ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα. Τώρα, οι ερευνητές το κατατάσσουν και στη λίστα με τις υπερτροφές που μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα.

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ταϊπέι στην Ταϊβάν μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης ακτινίδιου στον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν το φρούτο σε καθημερινή βάση κοιμούνται περισσότερο και μάλιστα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η μελέτη περιελάμβανε 22 γυναίκες και 2 άνδρες ηλικίας 20-55 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου. Για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι εθελοντές κατανάλωναν δύο ακτινίδια πριν κοιμηθούν.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση σε πολυάριθμες παραμέτρους που σχετίζονται με τον ύπνο: στο χρόνο που χρειάζεται μέχρι να κοιμηθούμε, στο πόσο ήρεμος ήταν ο ύπνος, στο πόσο ποιοτικός ήταν ο ύπνος και στη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι θετικές επιδράσεις του φρούτου σε σχέση με τον ύπνο βασίζονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει αλλά και στα επίπεδα σεροτονίνης που παρέχει στον οργανισμό. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου ρυθμίζει τη διάθεση και μας βοηθά να χαλαρώσουμε ώστε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Πηγή: onmed.gr