Βαθμολογία

H συνταγή για να αποφύγετε το hangover

Είναι από τα θέματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σας απασχολήσουν αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για το hangover, ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο επιδέξια, αρκεί να γνωρίζετε τα βασικά.

Ο «μεθεόρτιος πονοκέφαλος», συνοδευόμενος συχνά από στομαχικές διαταραχές και ξηροστομία, αποτελεί σύνηθες σενάριο για πολλούς στη διάρκεια των εορτών, όχι όμως για όλους, καθώς υπάρχουν και άτομα που εμφανίζουν ανοσία στα παραπάνω συμπτώματα.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι στους πονοκεφάλους όταν αφυδατώνονται ή στην επίδραση της ακεταλδεΰδης, της τοξικής ουσίας που παράγεται όταν το αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι εμφανίζουν επίσης μεγαλύτερη αντοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, συγκριτικά με τους μικρότερους, κυρίως λόγω εμπειρίας του ίδιου του οργανισμού, καθώς έχουν μεθύσει πολλές φορές στη ζωή τους. Οι γυναίκες, αντιθέτως, είναι πιο επιρρεπείς στο hangover, καθώς ο γυναικείος οργανισμός έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και μικρότερο ποσοστό νερού από τον ανδρικό.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιο ευθύνης που φέρεται να έχουν κάποιες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τα ανθρακούχα ποτά τύπου spritzer μεθούν πιο γρήγορα, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα επιταχύνει την πορεία του αλκοόλ στο έντερο. Αντίστοιχα, χειρότερο hangover έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν τα πιο σκουρόχρωμα ποτά, εξαιτίας των τοξικών ουσιών που παράγονται κατά την αλκοολική τους ζύμωση και τους χαρίζουν το ιδιαίτερο χρώμα και τη γεύση τους. Το κόκκινο κρασί και το μπράντι μπορούν επομένως να προκαλέσουν ισχυρότερο hangover από το τζιν.

Μύθος, αντιθέτως, είναι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο συνδυασμός διαφορετικών ποτών μπορεί να επιδεινώσει τον «μεθεόρτιο πονοκέφαλο». Η κατανάλωση νερού στη διάρκεια της βραδινής εξόδου, αλλά κι ένα καλό γεύμα πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αποφυγή του hangover, όπως άλλωστε και η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος πριν από τον ύπνο, προκειμένου να περιοριστεί κάπως η αφυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το γάλα συγκαταλέγεται στις αλκαλικές τροφές και δρα καταπραϋντικά στη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο στομάχι.

Πηγή: Εφ. Δημοκρατία