Βαθμολογία

Κινδυνεύουν με λουκέτο ιδιωτικά ιατρεία

Σε λουκέτο θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια, μετά τις γιορτές, αρκετά ιδιωτικά ιατρεία, λόγω συσσωρευμένων οφειλών και «κουρέματος» των χρεών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και εξαιτίας της μειωμένης κίνησης, αφού οι ασθενείς δεν δύνανται να πληρώσουν ούτε 30 ευρώ επίσκεψη σε πολλές περιπτώσεις.

Πολλοί Βολιώτες γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει δραστική παρέμβαση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, η κατάσταση πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αρκετά ιατρεία κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, αφενός εξαιτίας της ανείπωτης καθυστέρησης στην καταβολή των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αφετέρου μετά και την απόφαση για «κούρεμα» 10% - 20% των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ, για τα οποία, ωστόσο, έχουν φορολογηθεί, χωρίς βέβαια «κούρεμα», όταν μόνο οι λειτουργικές τους δαπάνες μηνιαίως ξεπερνούν ακόμη και τα 3.000 ευρώ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί.

Παράλληλα εδώ και 2,5 έτη, δεν έχουν εκκαθαριστεί οι δαπάνες του ΟΠΑΔ αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ακόμα και σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τα ταμεία ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ που είναι εκκαθαρισμένα και έτοιμα προς «ενταλματοποίηση», δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους.

Και εκτός από τις οφειλές, σημαντικό ζήτημα είναι η μείωση της κίνησης στα ιατρεία, καθώς υπάρχουν μέρες σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς που οι επισκέψεις δεν ξεπερνούν τις 2 ή 3 και ενώ αντίστοιχα υποτίθεται ότι η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και η αύξηση του πλαφόν θα έπρεπε να έχει συμβάλει ώστε να υπάρχει αύξηση.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη και να αντιμετωπίζουν κάτι σοβαρό, αφήνουν τις εξετάσεις για αργότερα, διότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και την επίσκεψη των 30 ευρώ...».

Ολα αυτά συνιστούν πλέον ένα «εφιαλτικό» σκηνικό, όπως ομολογούν γνωστοί γιατροί του Βόλου στις καθημερινές τους συνομιλίες, καθώς γνωστοί καταρτισμένοι επιστήμονες, επένδυσαν τις οικογενειακές περιουσίες τους για τη δημιουργία σύγχρονων ιατρείων με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, που εξυπηρετούν εκατοντάδες ασφαλισμένους καθημερινά. Για τη δημιουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων αυτών και εξαιτίας του υψηλού κόστους του εξοπλισμού, ο οποίος ανανεώνεται σχεδόν ανά 5ετία, προχώρησαν σε δανεισμούς, συνήθως με τη μορφή leasing. Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλά ιατρεία πλέον να απειλούνται με λουκέτο, οι ιδιοκτήτες τους να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή ακόμα και να μπουν φυλακή, χωρίς καμία δική τους ευθύνη, και το εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται σε αυτά να προστεθεί στους ήδη χιλιάδες ανέργους της περιοχής.

Πηγή: Eφ. Ταχυδρόμος