Βαθμολογία

Στο «κόκκινο» η απασχόληση στην εστίαση

Τη δυσμενέστερη περίοδο βιώνει ο κλάδος των εργαζομένων στην εστίαση με το 2013 να εκπνέει σε μία εβδομάδα με δεκάδες προβλήματα, σύμφωνα με το τοπικό σωματείο, καθώς πρόκειται για έναν από τους πρώτους κλάδους που επλήγη από την κρίση, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Σε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης μέχρι χθες δεν έχει καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων, αλλά τμήμα του, προκειμένου να μην κινηθούν άλλες διαδικασίες.

Το σωματείο των εργαζομένων στον επισιτισμό υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή θέση επιμένουν πλέον συνειδητά στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, γι' αυτό και πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για τις συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υπογράφουν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι αλλά δεν εφαρμόζονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και κατά την περίοδο την παρούσα των εορτών, εργαζόμενοι δεν έλαβαν το Δώρο των Χριστουγέννων και τις αποδοχές τους.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ηλικίες από 40 μέχρι και 50 χρόνων όπου εστιάζεται η μεγαλύτερη ανεργία στον κλάδο, αλλά και τα περισσότερα προβλήματα, καθώς πρόκειται για οικογενειάρχες, κυρίως, που έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις και που αντιμετωπίζουν έναν «κυκεώνα» δυσκολιών για να ξαναβρούνε αφενός δουλειά και αφετέρου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η κατάσταση πάντως γενικότερα στην εστίαση είναι ιδιαίτερα αρνητική και όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου Βαγγ. Σταθαράκος, θα πρέπει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν να προχωρήσουν σε πιο εξονυχιστικούς ελέγχους, αφού υπάρχουν εργαζόμενοι στο χώρο χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή με 5 και 10 ένσημα το μήνα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση, ενώ ενώπιον του ΟΑΕΔ πολλές φορές ανακαλύπτουν ότι ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε το εποχικό βοήθημα δεν μπορούν να κατοχυρώσουν εξαιτίας των αλλαγών στις συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου,στους τελευταίους μήνες και μέσα από τις επαφές που έγιναν με τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας τους, έπειτα από συνεχείς καταγγελίες, εντοπίστηκαν μια σειρά παραβάσεων - που αποτελούν παραβάσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως: μη ορθή δήλωση από τον εργοδότη της ειδικότητας του εργαζομένου σε σχέση με την απασχόληση του.

Eπίσης διαπιστώνονται παραβάσεις όπου ο σερβιτόρος δηλώνεται μπουφετζής, ενώ απασχολείται ακόμη και στις υπηρεσίες καθαρισμού, ενώ επίσης καταγράφονται παραβάσεις για μη απόδοση των διαφορών επιδομάτων όπως αδειών, δώρων, υπερωριών, μη απόδοση των ενσήμων για τον πραγματικό χρόνο εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, κ.λπ.

Οι καταγγελίες είναι πλέον σε καθημερινή διάταξη, ενώ εάν οι εργαζόμενοι αντιδράσουν και απαιτήσουν καλύτερη μεταχείριση ή διεκδικήσουν πιο δυναμικά τα δικαιώματά τους, βλέπουν την πόρτα της εξόδου και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

«Το κλίμα που επικρατεί σε αρκετούς χώρους εργασίας, που κατά τη γνώμη μας είναι κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων, είναι κάτι που το βιώσαμε και εμείς κατά τις επαφές μας με τους εργοδότες, όπου είτε έμμεσα είτε άμεσα προσπαθούσαν να το περάσουν», υπογράμμισε ο κ. Σταθαράκος.

Το Σωματείο έχει ζητήσει παρέμβαση, ώστε οι κρατικοί φορείς ελέγχου της νομιμότητας να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους προς πάσα κατεύθυνση, ώστε η κρίση και οι αυξήσεις που έγιναν στην εστίαση να μην αποτελέσουν ένα ακόμη άλλοθι για νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Πηγή: Ταχυδρόμος