Βαθμολογία

«Οικογένεια Τοτ» από το Θεσσαλικό θέατρο

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου», στο «Θέατρο του Μύλου», από αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστουγέννων, με το αριστουργηματικό έργο του Ιστβάν Ορκένυ «Οικογένεια Τοτ».

Mε μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί την παράσταση της Παρασκευής, καθώς και το θεατρόφιλο κοινό την επίσημη πρεμιέρα του Σαββάτου, όπου και κατά-χειροκρότησαν στο τέλος τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της.

Το έργο, μετά τις γιορτές θα παίζεται και για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, σε οργανωμένες παραστάσεις που θα δίνονται κάθε Τετάρτη – Πέμπτη και Παρασκευή το πρωϊ.

Το πλήρες πρόγραμμα των εορταστικών παραστάσεων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι: ΤΕΤΑΡΤΗ: 25/12 (Ανήμερα Χριστουγέννων) - ώρα: 9 μ.μ, ΠΕΜΠΤΗ: 26/12 – ώρα: 6 μ.μ & ώρα: 9 μ.μ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 27/12 – ώρα: 9 μ.μ (Δήμος Λαρισαίων), ΣΑΒΒΑΤΟ: 28/12 – ώρα: 6 μ.μ & 9 μ.μ, ΚΥΡΙΑΚΗ: 29/12 – ώρα: 7.15 μ.μ, ΔΕΥΤΕΡΑ: 30/12 & ΤΡΙΤΗ: 31/12 – ΑΡΓΙΕΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ: 1/1/2014 (Ανήμερα Πρωτοχρονιάς)- ώρα: 9μ.μ, ΠΕΜΠΤΗ: 2/1 - ώρα: 6 μ.μ & ώρα: 9 μ.μ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 3/1-(Δήμος Λαρισαίων) –ώρα: 9 μ.μ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 4/1 – ώρα: 6 μ.μ & ώρα: 9 μ.μ, ΚΥΡΙΑΚΗ: 5/1 – ώρα: 7.15 μ.μ, ΔΕΥΤΕΡΑ: 6/1 (Θεοφάνεια) - ώρα: 9 μ.μ, ΤΡΙΤΗ: 7/1 - (Αη-Γιάννη) -Α Ρ Γ Ι Α.

Ο Ιστβάν Ορκένυ (1912 – 1979) είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς και στην πατρίδα του το 2012 ονομάστηκε προς τιμήν του «Έτος Ιστβάν Ορκένυ». Τη χρονιά αυτή παίχτηκαν πολλά θεατρικά του έργα με κορυφαίο πάντα την «Οικογένεια Τοτ» και σε όλα τα «καφέ» και «Κλάμπ» υπήρχαν όλα τα βιβλία του, ώστε οι θαμώνες να έχουν την ευκαιρία να τα διαβάσουν, να τα αγοράσουν ή απλώς να τα ξεφυλλίσουν. Προς τιμήν του ένα κεντρικό θέατρο πήρε το όνομα του: «Θέατρο Ιστβαν Ορκένυ».

...Στο έργο «Οικογένεια Τότ» ο Ορκένυ ασκεί οξεία κοινωνική κριτική με ξεκαρδιστικό τρόπο και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έμμονη ιδέα του Ορκένυ, είναι η ελευθερία και κατά πόσο επιτρέπουν στον άνθρωπο να είναι ελεύθερος οι εκάστοτε εξουσίες. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έργο αγγίζουν, με σπαρταριστό τρόπο, τη σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο και αναλύει με ιδιοφυή τρόπο τις αντοχές του καταπιεζόμενου πολίτη και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του...

Είναι ένα έργο που αφορά απολύτως την σημερινή κατάσταση της χώρας μας και των Ελλήνων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να βιάζεται η υπαρξιακή και επαγγελματική τους υπόσταση, από «άπονες εξουσίες».

Tούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χάρης Σώζος, Πασχάλης Τσαρούχας, Φανή Γέμτου, Βασίλης Γιαβρής, Ασπασία Κοκόση, Ζωή Μουκούλη, Χάρης Φλέουρας και Χρήστος Χαλβατζάρας.