Βαθμολογία

Σταθερή μείωση της αδήλωτης εργασίας

Σταδιακή υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας, κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, εξέλιξη που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας συναρτάται με την επιβολή των νέων, ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για παραβάσεις που αφορούν στην ανασφάλιστη εργασία.

Ειδικότερα, από τα μηνιαία στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, προκύπτει ότι ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας είχε φτάσει ακόμη και στο 40,5%, τον Νοέμβριο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20,1%.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου που επιβλήθηκαν τα νέα πρόστιμα έως 30 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις και σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742, ποσοστό 2,71%, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.633.763 ευρώ.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία από μεικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου κατέδειξαν επίσης, ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας αρχίζει και μειώνεται από το καλοκαίρι και μετά.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα) σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Κώστας Πανταζής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Σ.ΕΠ.Ε και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

«Τα συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχων που παρουσιάζουμε σήμερα φανερώνουν ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες έχει ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, έχει αντίκρισμα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε:

«Δεν σταματάμε εδώ. Η ανομία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Την αντιμετωπίζουμε με συνεχή προσπάθεια, εντατικούς ελέγχους, νέα θεσμικά και ηλεκτρονικά εργαλεία. Κλείνουμε και τα τελευταία "παράθυρα" παραβατικότητας που αξιοποιούσαν κάποιοι εργοδότες, με την καθιέρωση ειδικού βιβλίου στο οποίο πρέπει να αναγράφονται οι υπερωρίες πριν την πραγματοποίησή τους.»

» Ταυτόχρονα, μειώνουμε το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων καταργώντας άλλα βιβλία και παραστατικά που έχουν καταστεί πλέον περιττά με τις σύγχρονες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Εργασίας και ενοποιούμε τα πρόστιμα και για την αδήλωτη και για την ανασφάλιστη εργασία, στα 10.550 ευρώ.»

» Οργανώνουμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στελέχη πρώτης γραμμής με αποδεδειγμένη υπηρεσιακή υπευθυνότητα και επαγγελματική δεινότητα».

«Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι να πετύχουμε να "μπολιαστεί" ο οικονομικός και παραγωγικός κορμός της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με ασφαλιστική συνείδηση» επισήμανε ο υπουργός.

Για «σημαντική συμμόρφωση των εργοδοτών» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και εκτίμησε ότι «με το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει, επέρχεται σταδιακά ισορροπία στην αγορά εργασίας. Καλωσορίζουμε τον νέο ειδικό γραμματέα, τον κ. Πανταζή και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά κυρίως τους εργαζόμενους».

«Το αναβαθμισμένο νομικό και ελεγκτικό οπλοστάσιο και η σημαντική εμπειρία των στελεχών του Σώματος, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την οριστική καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας», εκτίμησε από την πλευρά του ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Κώστας Πανταζής που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Εξάλλου, με εντολή του κ. Πανταζή, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, ξεκινούν από σήμερα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές: Αράχοβα- Παρνασσός, Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν), Φαλακρό Δράμας, Λαϊλιάς Σερρών, Καστοριά, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πισοδέρι Φλώρινας, Σέλι, Τρία Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Καρπενήσι- Βελούχι, Λίμνη Πλαστήρα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Μαίναλο, Στεμνίτσα, Καλάβρυτα, Ζήρεια, Τρίκαλα Κορινθίας, Φενεός, Μονεμβασιά, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ελάτη Τρικάλων, Περτούλι, Καλαμπάκα, Ελατοχώρι Πιερίας, Έδεσσα, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Παραλία Κατερίνης, Μακρινίτσα, Πορταριά, Τσαγκαράδα, Χάνια Πηλίου.

Ακόμη, θα συνεχιστούν κανονικά οι προγραμματισμένοι έλεγχοι και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, και άλλες πόλεις της χώρας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ